Gură de oxigen pentru liceele agricole din Ardeal: primesc câte 700.000 de euro

Viitoarele investiții din bani europeni au rolul să îi convingă pe tineri să devină specialiști în agricultură și să rămână în țară

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că se vor face investiții mari în cele 57 de licee agricole din țară pentru modernizarea și dotarea lor cu echipamentele necesare.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), investiția nr. 7, se urmărește modernizarea infrastructurii din aceste licee. Prin această investiție se vor aloca 43 de milioane de euro, o medie de 700.000 de euro de liceu. Vor fi demarate discuțiile cu instituțiile de învățământ cu profil agricol pentru a determina care sunt necesitățile lor și principalele probleme care trebuie rezolvate. Se dorește ca alocarea financiară să se facă în mod echitabil, în funcție de aceste aspecte.

MADR a precizat că banii vor fi alocați pe mai multe linii ce vor fi stabilite în funcție de solicitările cadrelor didactice din licee, cu sprijinul Ministerului Educației și al universităților de agricultură din România. Principalele puncte de investiții vor fi zona de construcții, pentru eficiența energetică ceea ce presupune refacerea cantinelor, refacerea internatelor școlare, dotarea laboratoarelor și atelierelor de specialitate. Achiziționarea de softuri și simulatoare le-ar permite elevilor să vadă cum se conduce un tractor este de asemenea o investiție.

“Pregătirea fermierilor ce vor activa în domeniul agricol este extrem de importantă. Mulți tineri preferă  să nu mai urmeze studii în liceele agricole din cauza lipsei infrastructurii necesare unei pregătiri corespunzătoare. Diminuarea numărului liceelor agricole din România este cel mai mare eșec al sistemului de educație din 1989 până în prezent.

Școlile profesionale și agricole trebuie să devină pentru tineri un traseu voluntar și dorit, nu doar un refugiu pentru cei care nu reușesc că urmeze cursurile unui liceu teoretic. Investițiile în modernizarea învățământului profesional și agricol sunt vitale pentru dezvoltarea agriculturii românești.

Dar și prin prisma dezvoltării unor tineri care vor avea posibilitatea să devină specialiști în aceste sectoare și pentru care va deveni mai promițător să rămână în țară. Liceele agricole trebuie reînviate, reinventate și retehnologizate și aduse la același nivel cu liceele de profil din alte state ale Uniunii Europene, mult mai dezvoltate”, consideră europarlamentarul clujean Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de agricultură a Parlamentului European.

Lista liceelor și colegiilor agricole din Transilvania și Banat

Exit mobile version