Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Transporturilor anunță schimbarea Legii achizițiilor publice

În cursul acestei săptămâni am putea avea, la nivelul guvernului, primele discuții pe subiectul schimbării Legii achizițiilor publice, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Timișoara. Acum se pun informațiile și propunerile împreună, la nivelul Cabinetului Ciucă există deja un consens, care spune că legislația trebuie schimbată.

Sorin Grindeanu e nemulțumit de ritmul greoi și de duratele extrem de lungi în care contractele de infrastructură se derulează în prezent și anunță că în doar câteva săptămâni aceasta va fi modificată.

”E o chestiune la care se lucrează, la Ministerul Transporturilor, dar și la alte entități guvernamentale. Săptămâna viitoare aș avea dorința ca grupurile de lucru constituite la guvern să pună împreună toate datele, sub forma unei legi noi a achizițiilor publice. Ministerul Transporturilor va urmări două componente, termenele dinaintea semnării, par de multe ori foarte mari, a doua componentă e legată de desfășurarea în sine, după semnare. Statul devin captiv, există prea puține pârghii de acțiune asupra părții contractante. Asta trebuie să se schimbe. Durata contractului trebuie să fie mult mai scurtă”, a spus Grindeanu.

Conform oficialului, deja au fost organizate discuții la guvern pe această temă și că există un consens legat de subiect.

”Au fost două – trei ședințe de guvern pe subiect. Le-am provocat eu, încerc să îmi rezolv problemele mele în primul rând, au fost făcute grupuri de lucru. Ministerul Transporturilor este în acest subiect pe finalizare, se mai lucrează la Secretariatul General al Guvernului și alte instituții, e o dorință ca săptămâna viitoare să putem să trimitem la guvern Legea achizițiilor, aceasta se poate îmbunătăți”, a mai spus Grindeanu.

Un alt subiect care îi dă bătăi de cap este cel al ”claim”-urilor, a cererilor de tot felul pe care companiile de construcții le au în relația cu ministerul. Despăgubiri, lucrări suplimentare, cereri de majorare, toate aceste solicitări au urcat la un total de un miliard de euro, iar aceasta nu e normal, spune ministrul. Situația trebuie cumva oprită, așa că fiecare asemenea cerere de bani se va constitui într-un dosar care va fi analizat de instituțiile de drept.

”În perioada următoare voi da un ordin de ministru, pe fiecare proiect pe care se depun claim-uri, sunt un total de un miliard de euro, tot ce înseamnă neacceptare de CNAIR se va constitui dosar care va fi predat la instituțiile statului. Nu se poate, ori e de vină cine face studiul de fezabilitate, și acestea iau bani foarte mulți, și ele trebuie plătite, ori există alte cauze. Nu fac pe polițistul, dar trebuie să se termine cu aceste cereri. Aceste claim-uri costă bani, bani din buzunarul fiecăruia”, a mai spus Grindeanu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul Cluj a semnat Declarația de la Toulouse

Articolul următor

Nicio localitate din Timiș nu va primi bani din fonduri europene pentru rețele de gaz inteligente. Mai au șansa ”Saligny”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share