Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Țintele Aeroportului Cluj: 7 milioane de pasageri și zbor transatlantic

Aerogara clujeană începe să recupereze din traficul pierdut în urma restricțiilor de pandemie | Foto: AIAIC

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) va avea un nou terminal pentru a ajunge la un trafic anual de 7 milioane de pasageri și va prelungi pista la 3,4 km pentru a face față zborurilor către continentul american.

“Pentru a ajunge la această țintă trebuie să ridicăm noul terminal de călători care să poată găzdui 3,5 milioane de pasageri, iar pentru a efectua un zbor Cluj – New York, într-un interval de 8-10 ani, să se finalizeze proiectul de deviere a râului Someșul, care să permită prelungirea pistei de la 2,1 la 3,4 km, deci preluarea avioanelor de mari dimensiuni.

Am pornit de la 30.000 de pasageri pe an, ne vom apropia anul viitor de 3 milioane, pentru ca apoi să ne îndreptăm spre ținta de 7 milioane de pasageri. Avem în derulare proiecte pentru un parking de patru avioane, un sistem inteligent de acces în incinta aeroportului, un gard inteligent, extinderea zonei de siguranță, toate cu cofinanțare europeană, dar și un studiu pentru extinderea terminalului de plecări.

În 2021 am fost decretați de ACI Europe drept cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, pentru gestionarea pandemiei, reconvertirea forței de muncă și aducerea de noi companii aeriene, fiind cel mai bine cotați în România de către platforma Vola la serviciile de pe aeroporturile interne. Ceea ce nu înseamnă că ele nu trebuie îmbunătățite”, a spus directorul general al AIAIC, David Ciceo.

Traficul s-a prăbușit la apariția pandemiei

El a recunoscut că regia clujeană a trecut prin momente dificile. “2021 a fost foarte greu, în condițiile în care din aprilie 2020 încolo traficul anual se prăbușea la de la 2,9 la 0,9 milioane de pasageri. Am recuperat destul de bine anul trecut, ajungând la 50% din traficul din 2019.

Am gestionat bine această perioadă prelungită de criză, ajungând la aproape 50 de destinații, dovedind că putem stinge un incendiu în timp record, așa cum s-a întâmplat cu cel de pe aeronava Fly Egypt, nu degeaba executăm constat acele exerciții de intervenție de urgență. Pentru că anul acesta vom termina pe profit, am renunțat să solicităm ajutor de stat, care poate fi de folos altor aeroporturi din țară”.

Europa, în goană după recuperarea traficului

Aeroportul clujean a înregistrat în ianuarie 107.538 de pasageri, față de 185.376 în aceeași perioadă din 2019, însă în creștere de trei ori față de același interval din 2020. Cu o scădere de 50% în 2021, AIAIC s-a încadrat peste media europeană de 59%. Estimările conducerii AIAIC sunt de o recuperare generală de 58% în acest an față de traficul de dinaintea pandemiei, adică 2 milioane față de 2,9 milioane de pasageri.

Traficul general pe aeroporturile din România a scăzut de la 23 de milioane în 2019 la 7,2 milioane în 2020 (-69%), cu o ușoară redresare la 11,2 milioane în 2021. Dintre țările Uniunii Europene și Marii Britanii, România se afla pe locul doi în topul celor mai mici scăderi de trafic, cu 52%, față de liderul Grecia, cu 46%.

Pasageri pe AIAIC

  • 2018: 2,7 milioane
  • 2019: 2,9 milioane
  • 2020: 0,9 milioane
  • 2021: 1,4 milioane
  • 2022: 2 milioane*

* trafic estimat

Pasageri în România (2021)

  • Otopeni 6,8 milioane
  • Cluj 1,4 milioane
  • Iași 0,6 milioane
  • Timișoara 0,6 milioane
  • Bacău 0,3 milioane
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

60 km din Autostrada Transilvania, programați spre deschidere anul viitor

Articolul următor

OVES Enterprise își deschide birou în Germania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share