Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Capitala Banatului va avea un buget de două miliarde de lei, din care jumătate vor fi cheltuieli în sectorul investițiilor

Capitala Banatului va avea un buget de două miliarde de lei, din care jumătate vor fi investiți

Propunerea de buget lansată de Primăria Timișoara pentru anul 2022 depășește cu puțin limita de două miliarde de lei. Veniturile sunt în creștere cu câteva zeci de milioane de lei față de anul trecut, iar, cel mai important, puțin peste jumătate din valoarea totală a cheltuielilor va fi folosită la investiții.

Va fi un buget în care creșterea calității vieții cetățenilor și menținerea dinamicii orașului sunt în prim plan, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz,

Municipalitatea timișoreană se vede pusă în situația de a realiza un buget într-o situație de criză, care afectează atât România, dar și Europa, spune Fritz. Chiar și așa, este un buget mare, de două miliarde de lei, care va menține orașul în topul interesului pentru investitori.

”România și Europa se află într-o situație dificilă. Nu este ușor să alcătuim un buget. În ciuda acestei situații putem spune că mă prezint cu un buget încrezător, că Timișoara va rămâne orașul din România cu cea mai mare inițiativă. În zona de nord se va dezvolta noul spital municipal, dar și zona de agrement a primăriei. Timișoara mai are mult spațiu să se dezvolte. Miza este ca această dinamică a orașului să fie accelerată. Obiectivul nostru este să investim în calitatea vieții timișorenilor și să rămânem cei mai dinamici din țară”, a spus Dominic Fritz la prezentarea bugetului.

Iar dacă tot vorbim despre buget, puțin peste jumătate din bani vor merge spre dezvoltare. 44,7% din bani vor fi pentru costurile de finanțare, iar spre dezvoltare merg 55,3% din bani

Din bugetul de dezvoltare, 35,9% provin din fondurile europene, 10,4% de la bugetul de stat, iar 9 procente reprezintă creditul luat de municipalitate de la BERD.

”Vedem o creștere și pe partea de venituri, cele suplimentare sunt din bugetul local, din fonduri europene și din cel de stat. Sunt 82 de milioane de lei în plus”, a mai spus Fritz.

Fondurile europene sunt în prim plan, e important ca primăria să tragă în primul rând banii pe care i-a contractat deja

”Prima prioritate este să absolvim bani din fonduri europene. 503 milioane de lei sunt de pe proiecte deja semnate. A doua prioritate este asigurarea în cartiere a infrastructurii de bază, termoficare, apă, canal, tramvaie, rețele de circulație rutiere și velo, iluminat pubic. A treia prioritate a bugetului este dată de investițiile în sănătate și educație. A patra este legată de Timișoara Capitală Culturală, atât pe partea de infrastructură, dar și pe proiecte culturale. Banii orașului trebuie investiți acolo oamenii fac ceva”, a mai declarat primarul.

El a anunțat că dorește să semneze primele contracte pe PNRR. Fritz a amintit și patru șantiere majore care vor porni în acest an: podul ILSA-ISHO, Pasajul Solventul, reabilitarea bulevardului Stan Vidrighin, respectiv demararea lucrărilor la noua maternitate în zona Balta Verde, unde va fi relocată Maternitatea Odobescu.

Cum sunt împărțiți banii cetățenilor, care sunt proiectele strategice care vor fi demarate și alte informații puteți afla de pe: https://buget.primariatm.ro/, unde pot fi transmise recomandări, sugestii, contestații prin completarea unui formular, atașat proiectului de buget.

Propunerile și întrebările cetățenilor sunt așteptate până la data de 20 februarie 2022, urmând ca în data de 21 februarie, de la ora 17, să fie organizată dezbaterea publică online. Cei care vor să participe la dezbaterea online, sunt rugați să  comunice adresa lor de e-mail și recomandările la: camelia.crisan@primariatm.ro.

Atașat aveți bugetul desfășurat, cu toate obiectivele propuse .

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Divizia comercială a Băncii Mondiale va face studiul de prefezabilitate pentru un nou spital municipal la Timișoara

Articolul următor

Clujul își ridică spitale publice de 1 miliard de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share