Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru de recuperare cu apă termală, propus în Sălaj

Administrația comunei sălăjene Pericei are un proiect pe termen lung de valorificare a energiei geotermale pentru încălzirea tuturor clădirilor publice și înființarea unui centru de recuperare cu apă termală.

În zonă există o importantă resursă de apă termală, susține primarul Csaba Boncidai, conform Sportul Sălăjean. Pericei a fost printre comunele fruntaşe din Sălaj în acesarea fondurilor europene sau guvernamentale. Aici s-a pus la punct infrastructura, s-au modernizat clădiri publice şi s-au demarat proiecte pentru atragerea utilităţilor.

Proiectul geotermal a fost depus pentru fonduri europene, însă deocamdată nu s-a primit răspuns. ”Se află de doi ani în analiză şi am tras un semnal de alarmă, fiindcă noi am cheltuit nişte bani conform ghidului de finanţare, pe care l-am respectat”, a declarat primarul.

Sala de sport, şcoala, dispensarul, primăria, grădiniţa şi bisericile ar putea fi încălzite cu energie geotermală dacă proiectul va primi undă verde, pe viitor chiar şi locuinţele cetăţenilor. În cazul în care calitatea apei va fi una ridicată, administraţia locală va înființa un centru de recuperare la Pericei.

“Cu ajutorul apei termale, am putea ameliora afecţiunile bătrâneţilor. Ne gândim să îmbunătăţim condiţiile de viaţă, nu doar pentru tânăra generaţie, ci şi pentru cei mai în vârstă. Am agreat acest proiect pentru a obţine energie termică din apa geotermală. Trebuie să utilizăm noile tehnologii.

Proiectul are un caracter educativ, dar şi un caracter în domeniul cercetării. Putem da posibilitatea oamenilor de ştiinţă, tineretului să gândească şi să creăm premisele ca să utilizăm acea energie. Trebuie să avem perspective”, spune edilul din Pericei.

Energie din biomasă

Un alt proiect local este obţinerea de energie din biomasă, pentru care s-a început studiul de fezabilitate. “Am dorit să cerem ajutorul oamenilor de specialitate ca să facem o strategie în domeniu pentru a obţine energie din biomasă. Cheltuim bani cu vegetaţia de pe marginea drumurilor, care putrezeşte şi ne creează disconfort, pe  când alţii apelează la ştiinţă şi nu lasă nimic risipei. Alţii fac afaceri din aşa ceva, iar noi cheltuim bani. Şi acel deşeu trebuie valorificat”, consideră Boncidai.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Porr Construct construiește la Oradea un nou pod peste Pârâul Peța

Articolul următor

mömax a deschis un magazin la Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share