Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Unde investim în imobiliare în 2022? Cluj, Brașov, Sibiu, Oradea

Creșterile estimate la apartamente în acest an sunt mai mari față de cele ale caselor și terenurilor | Foto: Grand Park

Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și Oradea se numără printre orașele din România indicate pentru investițiile imobiliare în acest an de către specialiștii în domeniu, prin prisma calității vieții și a investițiilor în infrastructură.

Printre orașele care atrag tot mai mulți investitori datorită calității vieții și a infrastructurii în plină dezvoltare se numără Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Oradea, Alba Iulia, Timișoara, Sibiu conform unui studiu al agenției imobiliare RE/MAX. Aceasta a expus o serie de puncte forte ale celor mai apreciate orașe din România, precum și posibilitățile de dezvoltare pentru anii următori.

Orașe pentru investiții imobiliare

  • Cluj-Napoca. Costurile locuințelor, atât din punct de vedere chirii, cât și achiziții, se află la un nivel foarte ridicat. Avantajele locuitorilor sunt pe măsură: sistem medical apreciat, posibilități de petrecere a timpului liber, dezvoltare economică, dezvoltarea unor noi cartiere, aeroport foarte aproape de oraș, curățenie, transport în comun bine organizat, dezvoltarea spațiilor verzi.
  • Brașov. Un oraș turistic aflat în expansiune, care oferă siguranță, curățenie, posibilități de petrecere a timpului liber. Aeroportul promite, de asemenea, să fie un factor important în dezvoltarea orașului.
  • Sibiu. Localitate în care vechiul se împletește cu noul se află pe locul doi în topul dezvoltării durabile, după Cluj. Zona are potențial, inclusiv turistic, iar proiectul Sibiu Smart e în plină desfășurare, cu termen de finalizare 2030. O investiție în această zonă poate fi una inspirată în următorii ani.
  • Oradea. A devenit unul dintre orașele cele mai apreciate din țară. Prin fonduri europene și o administrație deosebit de eficientă, dezvoltarea a fost vizibilă în numeroase zone: extinderea spațiilor verzi, modernizarea rețelei de transport, reabilitarea clădirilor și muzeelor, îmbunătățirea sistemului de termoficare. Aquaparkul și centrul istoric atrag atât locuitorii, cât și turiștii, iar parcul industrial înseamnă mii de locuri de muncă generate.

Sursa: RE/MAX

Respondenții sondajului, specialiști în domeniul imobiliar, au oferit răspunsurile pe care le intuiesc din evoluția pieței și a comportamentului clienților, luând  în calcul și tendințele existente la nivel internațional.

Ei sunt optimiști cu privire la creșterea economică, scenariile negative fiind luate în calcul de sub 20% dintre aceștia. O evoluție a economiei va avea impact pozitiv și asupra situației din piața imobiliară. În caz de creștere, fie ea chiar și moderată, dar chiar și în situația unei stagnări, interesul pentru proprietăți va fi și el pe un trend pozitiv.

Cei mai mulți specialiști imobiliari prevăd că prețurile caselor vor înregistra o creștere în perioada următoare. Tendința este văzută ca o continuare firească a procentului de vânzări case din 2021. Pentru că interesul pentru case și terenuri în mediul urban a fost unul crescut în 2021, specialiștii se așteaptă ca tendința să ducă la o creștere a prețurilor, inclusiv în materie de teren intravilan.

Creșterile prognozate în cazul apartamentelor sunt și mai mari față de cele ale caselor și terenurilor. Explicația poate sta chiar în numărul tranzacțiilor din acest an – cele mai multe proprietăți tranzacționate au fost apartamentele cu 2 și 3 camere. Specialiștii în imobiliare nu prevăd schimbări importante la prețurile pentru spații comerciale. Acest lucru este influențat de adaptarea la contextul pandemic, care a mutat tot mai multe afaceri în mediul online.

Clădirile de birouri nu par să se îndrepte către o creștere considerabilă a prețurilor. Cel mai probabil, această tendință provine și din mutarea muncii în sistem de la distanță sau hibrid pentru o bună parte din companii. Totuși, nu se prognozează scăderi importante, ci respondenții merg mai degrabă pe varianta stagnării și creșterii prețurilor.

Pe piața chiriilor pentru apartamente și garsoniere nu se prevăd schimbări masive. Marile centre universitare au început să funcționeze din nou și în mediul offline, iar tendința de lucru remote se îndreaptă mai degrabă către biroul hibrid, în care angajații lucrează și de acasă, dar și de la birou. Chiriile nu vor înregistra, cel mai probabil, scăderi mari, ci vor rămâne la un nivel relativ constant. Creșteri se vor vedea cel mai probabil în orașele foarte dezvoltate, în special pe fondul creșterii prețurilor la locuințe.

Specialiștii nu prevăd o creștere importantă a costurilor pentru închirierea spațiilor business. Tendința de stagnare este una încurajatoare pentru persoanele care plănuiesc să mute activitatea echipei înapoi într-o clădire de birouri. Sondajul RE/MAX a fost realizat pe 214 specialiști, din opt orașe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mamuții industriali ai Sălajului devin opere de artă

Articolul următor

Proiectul aquaparkului din Șimleu, inspirat de Nymphaea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share