Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spitalul regional de la Cluj va avea pasaj rutier, terase înierbate și energie solară

Noul spital va genera un trafic suplimentar de 7.000 de mașini pe cel mai aglomerat drum din România, Cluj-Napoca – Florești

Spitalul Regional de Urgență (SRU) din Florești urmează să fie prevăzut cu un pasaj care să fluidizeze circulația, în condițiile în care va concentra 3.100 de angajați și va genera un flux suplimentar de 7.000 de vehicule pe zi. Proiectarea va fi realizată până în 2023, finalizarea construcției fiind prevăzută de Ministerul Sănătății (MS) în 2027.

“Sunt opt consorții interesate de licitație, giganți internaționali, care înglobează 40 de companii. Începe o perioadă foarte aglomerată pentru noi deoarece va urma desemnarea câștigătorului pentru proiectul tehnic, iar din prima jumătate a anului viitor sperăm să fie demarată construcția efectivă.

Proiectul va corobora studiile de trafic pentru Drumul Național 1 și viitoarea centură metropolitană, ținând cont că va fi un flux mare de autovehicule. Cei 3.100 de angajați sunt împărțiți în trei schimburi, însă vor fi și perioade unde se vor suprapune schimburile. Spitalul este prevăzut cu stație de autobuz și trei locuri pentru asemenea mijloace de transport, iar în proximitate va fi amplasată și stația de metrou”, a relatat Cristina Gafton, manager de proiect din MS.

Unitatea medicală face parte dintr-un program cu finanțare europeană care cuprinde trei astfel de spitale, în județene Cluj, Iași și Dolj. SRU Cluj necesită, în faza I, o alocare de 47 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional, alături de contribuția națională, iar în faza II, de 539 de milioane, prin Programul Operațional Sănătate (POS), dintre care majoritatea banilor, 305 milioane, dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI). “Finanțarea prin POS este încă în negociere cu Comisia Europeană”, au precizat reprezentanții MS.

Costurile proiectului

  • Construcție: 331 mil. euro
  • Echipamente: 92 mil. euro
  • Proiectare: 17,7 mil. euro
  • Dotări, mobilier: 15,7 mil. euro
  • Plan de tranziție, achiziții, training: 13,7 mil. euro
  • Sistem IT 10,7 milioane euro
  • Supervizare construire: 8,9 mil. euro
  • Studiu fezabilitate 0,7 mil, euro
  • Comunicare 0,6 mil. euro
  • Audit financiar 0,4 mil. euro
  • Cheltuieli neprevăzute 46 mil. euro

Sursa: MS

Noul spital va comasa actualele secții din Cluj-Napoca ale Spitalului Clinic Județean (care își desfășoară acum activitatea în 33 de clădiri din oraș), cu excepția celor de obstetrică-ginecologie. “Acestea vor fi mențiune pe actuala locație deoarece clădirea care le găzduiește a fost recent renovată printr-un proiect al Băncii Mondiale”, a motivat Gafton.

SRU va fi compus dintr-un complex cu corpuri de clădire pe șapte niveluri, dintre care cinci etaje. Vor fi trei turnuri cu secțiuni pătrate, mai multe terase și curți interioare fiind înierbate, iar pe acoperișul clădirii va exista un heliport. Complexul va dispune de 1.400 de locuri de parcare, iar accesul se va face atât din DN1, cât și dinspre blocurile din Florești.

Centrele SRU

  • Cap și gât: 164 paturi
  • Toracic: 89 paturi
  • Abdominal: 168 paturi
  • Articulații, trauma: 110 paturi
  • Medicină internă: 210 paturi
  • Mamă și copil: 108 paturi

Clădirea va dispune de 9.600 de panouri fotovoltaice care vor genera 56% din necesarul de apă caldă, și de pompe de căldură pentru încălzirea parțială a complexului. Unitatea va avea cheltuieli operaționale estimate la 81 de milioane de euro pe an, bugetul disponibil anual fiind prognozat la 91 de milioane. Pentru primul an de funcționare sunt prevăzute 260.000 de servicii ambulatorii, 100.000 de urgențe și 45.000 de cazuri de internare continuă.

“Fiind o unitate medicală cu dotări la nivel mondial este necesar un nou model de finanțare, cu actualizarea tarifelor în funcție de complexitatea cazurilor, alocare financiară a serviciilor ambulatorii. Nu este exclus un management mixt, atât privat, cât și public”, spune Gafton. Valoarea investiției e estimată la 539 de milioane de euro, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu termen de construire de 48 de luni.

Rolul SRU Cluj (nivelul I) va fi de a trata mai mulți pacienți critici și cazuri care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt din Regiunea Nord-Vest (RNV). Nivelul II îl constituie spitalele județene din Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare, iar nivelul III, alte spitale locale. RNV dispunea de 73 de spitale, dintre care 40 publice pentru îngrijiri acute, 9 pentru îngrijire pe termen lung și cronice, 24 de spitale private pentru îngrijiri acute, pe termen lung și paliative.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Provocari juridice & tendinte in RE, perspective Sirbu & Vornicu Law Office

Articolul următor

P9889 - hibridul potrivit în toate fermele

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share