Apel de proiecte pentru rutele de turism finanțate cu bani europeni în Ardeal

Categorii: Județe, Ultimele știri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat metodologia aferentă procedurii de selecție pentru identificarea obiectivelor celor 12 rute culturale.

„Fac un apel către toate autoritățile publice locale să aibă în vedere această investiție și să depună în termenul stabilit de metodologie documentele solicitate. Sunt pași ușor de parcurs, iar beneficiile ar putea fi foarte mari – promovarea localităților prin componenta turism și dezvoltarea de noi modele antreprenoriale în jurul obiectivelor care vor fi cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.

Investiția presupune două tipuri de intervenții: promovarea a 300 de obiective turistice și culturale, respectiv restaurarea a 225 de obiective. Solicitanții eligibili au două săptămâni la dispoziție pentru a transmite fișa obiectivului și documentele suport. Fiecare rută culturală are specificul ei, motiv pentru care potențialii solicitanți trebuie să acorde o atenție sporită atât metodologiei publicate, cât și informațiilor prezentate în cadrul acestei secțiuni din PNRR.

Ea are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale, economice și teritoriale și crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investiții ce generează valoare adăugată, stimulând dezvoltarea socială și culturală. Aceasta presupune sprijin financiar de 103 milioane de euro.

Suma vizează promovarea a 12 rute și modernizarea sau reabilitarea siturilor turistice cu impact național și internațional incluse, identificate în zonele considerate a fi destinații optime. Rutele aferente vor avea două componente: de promovare prin intermediul digitalizării rutelor, semnalistică și aplicații pentru telefon; de restaurare, revitalizare și construire.

Cele 12 rute

Ruta castelelor – 30 obiective promovate, 5 castele restaurate
Ruta curiilor din Transilvania – 25 obiective promovate, 5 curii restaurate
Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate
Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 obiective promovate
Ruta bisericilor fortificate – 20 obiective promovate
Ruta bisericilor de lemn – 30 obiective promovate, 10 biserici restaurate
Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate
Ruta Sfântul Ladislau– 20 obiective promovate, 5 obiective restaurate
Ruta castrelor romane – 20 obiective promovate, 5 castre restaurate
Ruta cetăților – 30 obiective promovate, 5 cetăți restaurate
Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării – 30 obiective promovate, 30 obiective restaurate (gospodării)
Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 obiective promovate, 150 case tradiționale restaurate din cele 20 cu arhitectură tradițională

Sursa: MIPE

Exit mobile version