Cercetătorii de la “Babeș-Bolyai”: România are o dependență redusă de gazul rusesc

Proporția importului de gaze naturale din Rusia a țării noastre este de sub 10% din totalul consumului național, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Aceștia au analizat cât de mult depind țările europene de importul de gaze naturale din Rusia. “România are o dependență scăzută, proporția importului rusesc din consumul total de gaze fiind sub 10%”, conform specialiștilor clujeni.

Analiza arată că la nivel european cele mai dependente de Rusia în acest sector sunt Finlanda și Macedonia (100%), urmate de Letonia (93%), Bulgaria și Estonia (79%).

Danemarca, Ucraina, Suedia, Marea Britanie, Olanda nu iau deloc gaze din Rusia, dar și produc, în timp ce Spania, Portugalia, Irlanda, Belgia, Luxemburg nu apelează la gazul rusesc, dar sunt 100% importatori din alte țări.

Topul dependenței de gazul rusesc în Europa

Sursa: UBB

Proiectul de cercetare Romanian Economic Impact Monitor al UBB radiografiază evoluția economiei naționale în timp real, în contextul pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind performanța economică a României.

Obiectivul proiectului constă în oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă de scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală.

Exit mobile version