Crama din Șimleu Silvaniei va lansa anul acesta vinuri spumante la sticlă de 1,5 l și va produce vinuri în butoaie de lemn. Dana Gorgan, enolog la Podgoria Silvania, a menționat că va fi schimbat și designul etichetelor la spumante.
“Anul acesta vom lansa spumante Magnum (în sticle de 1,5 litri) și pregătim o gamă de vinuri baricate. Deși avem tradiție în producerea de vinuri spumante încă din 1820, producem și vinuri liniștite, apreciate în egală măsură.
Climatul în Podișul Silvaniei este unul mai umed, cu toamne bogate în precipitații și ierni blânde. Ne permite să obținem struguri cu aciditate ridicată, factor care influențează în bine evoluția vinului spumant”, spune Dana Gorgan, conform OPIA.
Pivnițe săpate în stâncă, la 60 de metri
“Calitatea strugurilor este extrem de importantă, iar în această privință stăm foarte bine. Terroir-ul podgoriei noastre este un factor care face o diferență uriașă. Nu în ultimul rând, pivnițele săpate în stâncă, la 60 m sub deal, oferă o temperatură constantă de 12°C. Ele feresc vinurile de vibrații și de lumină, contribuind la evoluția spumantelor”.
Spumantele sunt obținute din soiurile de struguri Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Pinot Noir, Muscat Ottonel, prin metoda tradițională Champenoise. Vinurile spumante produse de Podgoria Silvania au fost premiate la Concursul Internațional de la București Vinarium International Wine Contest 2021 cu trei medalii de aur și una de argint.