Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conducta de apă Cluj – Sălaj, cea mai lungă din țară

Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări aferent județului Cluj pentru cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din țară. Tronsonul vizat este Cluj - Zalău.
Operatorul de apă și canalizare pregătește proiecte majore în cele două județe | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări aferent județului Cluj pentru cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din țară. Tronsonul vizat este Cluj – Zalău.

Contractul este de 222 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Acesta e cofinanțat de UE prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Este cel mai important ca impact social dintre cele 34 care compun megaproiectul regional. Realizarea aducțiunii va face prin două contracte de lucrări, aferente celor două județe.

„Este cea mai importantă lucrare din cadrul întregului proiect major pe POIM. Prin complexitate, dar mai ales prin beneficiile sociale și economice pe care le va aduce calității vieții, cetățenilor și afacerilor din Cluj și întregul Sălaj”, spune directorul general, Călin Neamțu.

Lucrare împărțită în 25 de tronsoane

Lungimea aducțiunii principale Cluj – Sălaj va fi de 164 km. Secțiunea care se va realiza prin acest contract va fi de 95 km, împărțită în 25 de tronsoane. Se vor realiza o stație de pompare și o gospodărie de apă la Deușu, o stație de clorinare. Traseul va trece pe teritoriul a 11 unități administrativ-teritoriale: 4 din Cluj, 7 din Sălaj.

“Aducțiunea va elimina vulnerabilitatea sistemelor locale din localitățile care au deja sisteme de distribuție, dar se alimentează din surse care pot fi afectate de secetă, ploi torențiale, îngheț. Se va asigura un deziderat important pentru politica de operare a societății: continuitatea serviciului cu o apă potabilă de calitate”, conform CAS.

Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Cluj și Sălaj costă 1,6 miliarde de lei, fără TVA. Finanțarea se face 92,18% din fonduri nerambursabile (85% Fondul de Coeziune al UE), 13% bugetul de stat, 2% bugete locale. Cofinanțarea este asigurată 6% prin credit bancar contractat de CAS, 1,82% de la bugetul de stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Producătorul de software OVES Enterprise Cluj (OEC) va înrola freelanceri și dezvoltatori din Ucraina.

OVES Enterprise: “Războiul crește deficitul de IT-iști în regiune cu 40%”

Articolul următor
Companie cu capital 100% românesc, Agrosel a dezvoltat stațiunea de cercetare legumicolă Hektar în județul Cluj.

Agrosel a deschis o stațiune de cercetare la Câmpia Turzii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share