Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parc fotovoltaic de 65 milioane euro pe platforma Cuprom – Phoenix

Compania Steinhard Development București (SDB) va ridica pe platforma industrială Cuprom – Phoenix din Baia Mare un parc fotovoltaic pe 37 ha.
Proiectul prevede parc fotovoltaic pe 37 ha și turnul de 315 m amenajat turistic | Foto: Baia Mare TV

Compania Steinhardt Development București (SDB) va ridica pe platforma industrială Cuprom – Phoenix din Baia Mare un parc fotovoltaic pe 37 ha.

Acesta este proiectat pentru a dezvolta o putere de 25 MWh și va fi dotat cu stații de încărcare a autovehiculelor electrice, potrivit 2M News. Va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Maramureș. Investiția include și amenajarea turistică a coșului de fum de 351 m, cel mai înalt de acest fel din România.

Proprietarul terenului, SDB, controlată de omul de afaceri brașovean Cristian Costel Eftinca, se va asocia pentru investiție cu un fond de investiții din SUA. Anul trecut, SDB a obținut certificatul de urbanism privind amplasarea panourilor fotovoltaice și branșamente la utilități de pe str. Electrolizei.

În primă fază, vor fi demolate demolarea halelor în ruină și va fi nivelat terenul. Se va păstra fostul sediu administrativ, fosta cantină, iar clădirile vor fi reabilitate și amenajate ca spații administrative. Terenul nu va fi decontaminat pentru că parcul fotovoltaic nu impune acest lucru.

Turnul de 315 m va fi amenajat în scop turistic, urmând să fie reabilitat și dotat cu trei lifturi (unul exterior, din sticlă). În vârf se va monta o platformă de observare. Acesta a fost construit în perioada 1993-1995, cu o investiție de 11 milioane de dolari a statului. A fost realizat de Gip Grup București, firmă condusă de inginerul Laurențiu Naum.

Combinatul Cuprom, intrat în posesia unor bănci creditoare a firmei după falimentul acesteia, a fost vândut către două firme: SDB (37 ha) și Minero Remediation. Suprafața platformei este 55 ha, aceasta fiind acum sub sechestru.

Municipalitatea voia parc tehnologic

Primăria Baia Mare propunea preluarea platformei de către autorități. “Am invitat Consiliul Județean să se asocieze cu municipiul în preluarea platformei Cuprom, pentru a investi împreună într-un parc tehnologic.

Pe noi ne interesează înalta tehnologia, să dăm un specific municipiului. Să creștem sau să diversificăm nivelul economic, tehnologic și industrial. Fără să uităm vreun moment că niciun fel de activitate economică nu se poate realiza fără educație”, spunea primarul Cătălin Cherecheș.

Municipalitatea viza înființarea a două parcuri industriale (Vest și Phoenix), iar în zona fostului combinat – un parc tehnologic, printr-o investiție de 50 milioane euro. Partener îi era Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Românii pot juca la loto și la Carrefour, Profi, Mega Image, Flanco, Inmedio, Pepco

Articolul următor

Muncitorii fabricilor de tradiție din Transilvania și Banat, temă de cercetare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share