Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O ciobăniță din Bistrița își face fermă robotizată

Tânăra Oana Uilean va începe un proiect de modernizare a afacerii de familie din comuna Șieu pentru ca aceasta să devină o fermă a viitorului.

Tânăra Oana Uilean va începe un proiect de modernizare a afacerii de familie din comuna Șieu pentru ca aceasta să devină o fermă a viitorului.

A început să crească animale de la 16 ani, iar acum urmează cursurile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, conform Revista Ferma. Peste patru ani, va ieşi inginer zootehnist.

Ferma din localitatea Posmuș, județul Bistrița-Năsăud, grupează 1.400 de oi țurcane şi băle de Bistriţa şi 100 de vaci din rasa bălţată românească. Oana Uilean a debutat în meserie cu creșterea caprelor, apoi cu cea a oilor.

„Avem un grajd nou făcut special pentru vaci. Am investit în cele necesare pentru fermă, tractoare, utilaje, instalaţii şi echipamente. Avem 100 ha în proprietate. Mai lucrăm un teren pentru cereale şi producerea de furaje.

Nu vom mări efectivul de oi, e greu cu personalul, le mai mulgem şi manual. La vaci vrem să ajungem la 100 de animale gestante pentru producţia de lapte. La primăvară ne vom dota cu o sală de muls.

Vreau să fac un proiect pentru dezvoltarea fermei. Să dezvolt afacerea de familie, să duc mai departe tradiţia creşterii animalelor. Visez să am o fermă modernizată, chiar robotizată, aşa cum va arăta ferma viitorului” spune studenta.

Fratele ei, mai mare cu şapte ani, lucrează cot la cot cu soţia sa la fermă. Laptele de vacă este predat la 1,75 lei/l, iar cel de oaie la 2,8 lei/l. Brânza este vândută cu 28 lei/kg la clienţi, iar comenzi vin cu zecile de kilograme.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fabrica ZF Timișoara aniversează 18 ani de activitate

Articolul următor

Timișoara și Buziașul vor concura la titlul de Destinația de City Break a anului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share