Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prioritățile Clusterului Cluj IT: digitalizarea statului, semnătura electronică, pontajul la distanță

Clusterul Cluj IT (CCIT) va sprijini eforturile autorităților direcționate spre debirocratizarea instituțiilor publice.

Clusterul Cluj IT (CCIT) va sprijini eforturile autorităților direcționate spre debirocratizarea instituțiilor publice.

CCIT a participat la consultări publice cu mediul de afaceri privind direcții prioritare pentru adoptarea și implementarea mai multor acte legislative dedicate debirocratizării. Printre ele figurează legea interoperabilității, inițiată de  Comisia pentru Tehnologia Informației a Camerei Deputaților.

Instituțiile publice vor fi obligate să partajeze informațiile pe care le au. Cetățeanul nu va mai nevoit sa depună copii sau originale atunci când solicită un document sau un serviciu de la o instituție publică. Legea prevede o platformă națională de interoperabilitate, aliniată cu prevederile Cadrului European.

În termen de un an de la punerea în funcţiune a platformei de interoperabilitate, instituţiile şi autorităţile publice centrale care deţin un registru de bază sunt obligate să se integreze cu platforma, termenul prevăzut pentru instituţiile şi autorităţile locale fiind de doi ani de la aceeaşi dată.

Soluțiile software actuale vor trebui să fie modificate astfel încât să se integreze cu platforma națională de interoperabilitate, iar viitoarele achiziții vor impune compatibilitatea aplicațiilor dezvoltate cu această platformă.

Principiul “once-only” promovat la Cluj de cinci ani

CCIT a promovat principiul “once-only” de la introducerea lui în limbajul tehnic la nivel european, organizând prima conferință din România pe această temă, în 2018, alături de parteneri europeni. Conform acestui principiu, o informație deținută de statul român nu mai poate fi solicitată de la contribuabil decât în vederea actualizării ei.

CCIT susține obiectivele actului legislativ, iar actorii relevanți din industrie așteaptă cu deosebit interes consultările aferente procesului de definire a normelor de aplicare a legii. “Legea interoperabilității și implicit platforma de interoperabilitate reprezintă piatra de temelie și începutul digitalizării administrației publice din România, printr-o abordare unitară și strategică.

Beneficiile sunt evidente și cu implicații pe toate planurile. Cel mai mare impact vine în zona de transparentizare, în reducerea birocrației, în reducerea costurilor și mai presus de toate prin faptul că se schimbă o paradigmă și anume că accentul se va pune de acum încolo pe cetățean și nevoile sale în relația cu autoritățile”, spune Erik Barna, membru al Consiliului Director al CCIT, fondator al companiei Life Is Hard.

Sistemele informatice publice trebuie să fie compatibile

“Legea interoperabilității este un pas înainte foarte important pentru eficientizarea administrativă. Efectul acesteia depinde fundamental de modul în care legea va fi pusă în practică, în contextul strategic larg al digitalizării sectorului public. Acesta necesită o abordare structurată, o bună conlucrare între instituțiile centrale responsabile, norme de aplicare robuste, adecvate și eficient implementate.

Este nevoie ca nomenclatorul de procese din cadrul și dintre instituțiile publice să fie dezvoltat și documentat, ca interoperabilitatea să fie extinsă dincolo de nivelul central al registrelor naționale de bază și să fie aplicabilă în cadrul tuturor instituțiilor.

Inclusiv a celor din administrația locală și a relațiilor dintre sistemele informatice ale acestora. Esențială va fi dezvoltarea suportului pentru pentru E-guvernare prin definirea și standardizarea structurilor de date care vor trebui folosite de toate sistemele informatice”, a subliniat Daniel Homorodean, CEO al companiei Arxia.

Semnătura electronică, generalizată la pontajul la distanță

O a doua direcție prioritară discutată în cadrul evenimentelor organizate la Cluj este a folosirii semnăturii electronice în relațiile de muncă. Mediul de afaceri și reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă au furnizat informații valoroase cu privire la modul în care instituția recunoaște semnătura electronică simplă în relațiile de muncă (pontaje) și în contractele de muncă.

Într-un context în care legislația actuală permite interpretarea și aplicarea diferită, în cadrul de consultare, Comisia și-a luat angajamentul de a reanaliza legea și normele aferente, astfel încât să se propună amendamentele necesare pentru ca semnătura electronică, simplă și calificată, să poată fi utilizată în relațiile de muncă.

“Semnătura electronică simplă (accept prin e-mail, autentificare prin sisteme IT proprii ale angajatorilor) reprezintă un mecanism de semnare, din ce în ce mai utilizat în companii. Mai ales dacă discutăm de pontajul la locul de muncă sau pontajul la distanță. E nevoie de o adaptare a legislației la noile realități“ a transmis Barna.

CCIT va sprijini iniţiativele guvernamentale din IT&C ce vin în întâmpinarea economiei. Organizația cuprinde 90 de membri, companii IT, 12 universităţi, institute, instituţii. Ea urmăreşte creşterea competitivităţii și vizibilității industriei IT din țară, poziţionarea Clujului ca hub digital inovator.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Zonele Maramureș și Saxonia-Anhalt, cu șapte situri UNESCO, vor să colaboreze în domeniul turistic.

Maramureșul vrea să aibă turism ca în Germania

Articolul următor

Connect-R va concerta în deschiderea All Star Games ce va inaugura Sala Polivalentă Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share