RE/MAX: “Prețurile proprietăților vor crește anul acesta cu 10%”

În România, prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor sunt estimate să urce cu peste 10%, în funcție de oraș, zonă și segment, susține președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc.

Piața imobiliară a înflorit în România chiar și în vremuri de pandemie | Foto: Sedako

În România, prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor sunt estimate să urce cu peste 10%, în funcție de oraș, zonă și segment, susține președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc.

“Industria imobiliară a înflorit în perioada de pandemie, RE/MAX având creșteri de peste 90% față de anul anterior. Pentru noi perioada de pandemie a adus cele mai mari creșteri în business de la start și până azi”, spune Cuc. Acesta afirmă, pe Blogul RE/MAX, că piața imobiliară locală se află pe o tendință ascendentă în ultimii ani, direct proporțional cu dezvoltarea fiecărei zone.

“În contextul unei stabilități geo-politice, anul acesta piața se va menține pe aceeași tendință, cererea și prețurile vor evolua ca atare. Ne așteptăm ca prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor să crească cu peste 10% în acest an, fără schimbări majore referitoare la spațiile comerciale și office.

În segmentul rezidențial, volumul de tranzacții nu a încetinit până pe 20 martie, însă înregistrăm o scădere a cererilor de achiziție. Sunt oameni care preferă sa aștepte o normalizare sau o stabilizare a crizei din Ucraina. Alții forțează închiderea tranzacțiilor cât mai repede, de teamă să nu rămână cu banii în cash”.

Căderea pieței construcțiilor – un risc, dar nu iminent

“Există riscul unei căderi a sectorului construcțiilor, însă nu îl văd ca iminent. Aș face o simplă comparație cu martie 2020, când exista o panică asemănătoare în piață. Foarte multe păreri mergeau în aceeași direcție – a unei căderi iminente. După care piața a intrat pe un trend puternic ascendent.

Toate componentele de cost ale construirii au crescut major în ultimul an, cu o accelerare în 2022. Asta creează un dezechilibru la dezvoltatori, care nu reușesc să aibă o predictibilitate în prețul final. Ei cresc prețurile sub argumente “emoționale” mai degrabă decât raționale”, spune imobiliarul clujean.

Cum putem “profita” de războiul din Ucraina

“E foarte important că băncile continuă să finanțeze achiziția de locuințe. Altfel am avea un semnal de alarmă pentru o criză. E foarte important ca guvernanții să stimuleze creditarea. Toate premisele logice arată creșteri semnificative în imobiliare în 2022, bazate pe creșterile componentelor de construire. Stabilitatea geo-politică însă poate răsturna orice previziuni în contextul unui război extins în Ucraina.

Cel mai vulnerabil sector este cel rezidențial, foarte sensibil emoțional. E și segmentul dominant ca volume în ansamblul pieței imobiliare. O destabilizare a sa va trage după sine și alte segmente din piață: terenuri, comercial, birouri. Segmentul logistic e strict dependent de economia în ansamblu, de schimbul de mărfuri.

Întreruperea sau căderea unor lanțuri de aprovizionare, dublată de creșterea accelerată a carburanților, ar putea aduce o scădere a operațiunilor logistice, implicit a cererii de spații logistice.

Într-un scenariu speculativ-optimist, poziționarea României la periferia UE ar putea fi un avantaj în ipoteza încheierii conflictului din Ucraina. Aceasta prin preluarea unor culoare logistice “avariate” sau prin noi culoare de aprovizionare pentru repararea efectelor războiului – în care UE se va implica”.

Tranzacțiile RE/MAX vor crește cu 50%

În 2021, birourile RE/MAX din România au intermediat 10.000 de tranzacții imobiliare, de 300 milioane de euro. Cele mai numeroase au fost pe segmentele rezidențial (83%), terenuri (9%), comercial (4%), office (2%), industrial (2%). În acest an rețeaua va înregistra 15.000 de tranzacții. Comisioanele estimate pentru 2022 se ridică la 15 milioane de euro.

Exit mobile version