Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Contrabanda anuală cu țigări în Maramureș și Satu Mare: 2,5 milioane euro

Județele Maramureș și Satu Mare au consemnat anul trecut o contrabandă depistată cu 20 de milioane de țigarete, în valoare de 12,2 milioane lei.  

Județele Maramureș și Satu Mare au consemnat anul trecut o contrabandă cu 20 de milioane de țigarete, în valoare de 12,2 milioane lei.

2,4 miliarde de tigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, deși nivelul traficului ilicit a scăzut cu 6%, conform datelor Novel Research. De la începutul anului, forțele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de țigări, cu produse din tutun de 2,8 milioane euro.

Țigările de contrabandă sunt vândute la prețuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piață legală. Piața neagră a țigaretelor din România s-a menținut sub 8% în primul trimestru din 2022, față de 14% în 2019. România rămâne țară cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est. Nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la 2 miliarde de lei anual.

Pandemia a accentuat contrabanda

„Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt principalele condiții pentru menținerea unui context favorabil investițiilor și, implicit, creșterii veniturilor la bugetul de stat” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa Centrală și de Sud din cadrul British American Tobacco.

În top 3 județe la contrabanda cu țigări figurează Satu Mare, Suceava, Maramureș, cu 55 de milioane de țigarete capturate în nordul țării. Potrivit unui studiu OECD și European Union Intellectual Property Office, pandemia a accentuat creșterea volumului de comerț ilicit online cu produse contrafăcute. Produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ținte.

Profit la containerul de țigarete: 1 milion de euro

Datele despre evoluția capturilor de tigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro. Conform raportului KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE că nivel al contrabandei cu tigarete și pe primul loc în Europa de Est.

România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu 2 miliarde de lei. Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
accesa echipa

Accesa aniversează 18 ani de activitate și o echipă de 1.000 de oameni

Articolul următor
Sosirile în structurile de primire turistică din județul Cluj s-au majorat, în februarie 2022, cu 26,6% față de aceeași lună a anului trecut.

Vești bune de la Cluj. Numărul turiștilor străini s-a triplat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share