Cetatea Bathory, dorită la resuscitare pe fonduri europene

Proiectul de reabilitare a Cetății Bathory a fost supus atenției Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), în vederea finanțării pe banii Uniunii Europene.

Administrația orașului mai face o încercare cu finanțarea de către UE a cetății lui Bathory

Proiectul de reabilitare a Cetății Bathory a fost supus atenției Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), în vederea finanțării pe banii Uniunii Europene.

Edilul din Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, s-a întâlnit cu echipele de proiectanți și cu experții de la ADRNV. “Am reluat punct cu punct fiecare detaliu din proiectele ce urmează a fi depuse în perioada care vine. E partea cea mai importantă, fiindcă interesul e ca toate proiectele noastre să fie eligibile pe finanțare nerambursabilă.

Pe coridorul de mobilitate urbană Cehei/Pustă – Unitatea Militară, ce include piațeta în zona centrală, întreg traseul va avea trotuarele reabilitate. Va fi dotat cu mobilier urban, iar cablurile vor fi  introduse în subteran. De-a lungul traseului vor fi amenajate piste de biciclete cu accesorii pentru parcare.

Proiectul de regenerare urbană prevede realizarea de spații de recreere, locuri de joacă pentru copii și de socializare. Avem nevoie de spații publice modernizate de aceea am inclus și malurile râului Crasna în portofoliu de proiecte. Zona va fi amenajată pentru promenadă”, a spus oficialul șimleuan.

“Emblema” orașului, eliminată de la finanțare

“Am pus pe masă proiectul de reabilitare a Cetății Bathory pentru a valorifica istoria orașului. E o clădire emblematică pentru orașul nostru. În curând se vor vedea și roadele acestor proiecte urbane”, susține Lazăr. Anul trecut, administrația locală a scos la lumină proiectul reabilitării pe fonduri UE a Cetății Bathory, estimat la 7 milioane de euro, inițiat acum un deceniu și rămas neconcretizat.

Lazăr a avut o întrevedere cu conducerea ADNV pentru a centraliza proiectele europene pe care le pregătea. A fost primul pas pentru ca primăria să se asigure că poate depune cereri eligibile care să fie finanțate, proiectul major prezentat fiind reabilitarea cetății și a centrului istoric al orașului.

Proiectul de revigorare a fostei reședințe a familiei princiare Bathory este vehiculat de administrația șimleuană de 10 ani, fiind estimat la 7 milioane de euro pentru consolidare și reabilitare. Din această sumă 3 milioane sunt intervenții urgente (protejarea și conservarea ruinelor și a bastionului, scurgerea apelor pluviale, drenuri și tuburi de canalizare, consolidarea zidurilor).

Aici are loc anual festivalul medieval Bathory care cuprinde concursuri, parade de costume, expoziții, proiecții de filme, spectacole, iar acum cetatea se poate vizita prin intermediul centrului de informare turistică din oraș. Cu toate acestea, proiectul a fost respins la finanțare. Monumentul istoric din sec. XVI a jucat un rol important în evoluția orașului și constituite principalul obiectiv turistic ale Șimleului.

Valorificarea potențialului turistic al orașului și dezvoltarea turismului cultural sunt strâns legate de reabilitarea și punerea în valoare a cetății: numărul persoanelor care ar vizita orașul ar fi mai mare, odată cu creșterea serviciilor turistice și a veniturilor localității.

Exit mobile version