Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timișoara vrea comerț stradal pe baza unui nou regulament

Pe pagina de internet a Primăriei Timișoara a fost publicat un nou proiect de hotărâre referitor la un nou regulament de comerț stradal care ar urma să fie promovat la vot în perioada următoare. În urmă cu câteva luni, municipalitatea a dispus închiderea a numeroase astfel de afaceri, din sectorul comerțului stradal, provocând un adevărat scandal în oraș. Printre sectoarele cele mai afectate, distribuția presei tipărite.

Acum, municipalitatea a elaborat un nou regulament, acesta spune unde și cum se pot amplasa zonele unde să se desfășoare comerțul stradal. Unde nu sunt trotuare de trei metri lățime nu se vor putea desfășura asemenea activități, se spune în proiect. E interzis comerțul stradal în apropierea intersecțiilor și î parcări, cu unele excepții.

Orice activitate comercială care se desfășoară în zone pietonale vă fi strict desfășurată pe lungimea frontului fațadei societății cu condiția de a nu perturba circulația pietonilor și a bicicliștilor care rulează pe pistele de biciclete din oraș, să nu afecteze spatiile verzi, vizibilitatea monumentelor. Activitatea comercială nu se poate desfășură în spatiile destinate parcajelor, cu excepția cazului când este un eveniment reglementat prin dispoziții ale autorității publice locale. Activitatea de comerț stradal se poate desfășură doar pe trotuarele cu lățime minimă de 3 m și vor fi delimitate astfel încât să rămână cel puțin 1,5 m pentru circulația pietonală. Nu se poate aproba desfășurarea de activități de comerț stradal de nici un fel în apropierea intersecțiilor”, se spune în documentația proiectului.

Zona istorică a Timișoarei va avea un statut special din punct de vedere al comerțului stradal. Interesant este că primăria mută ofertele de face painting doar în parcuri, dar reglementează și Zoo Timișoara, închis de mult timp.

În perimetrul zonei construite protejate a Municipiului Timișoara – în vederea protejării zonelor cu valoare istorica și arhitecturala, delimitată conform Anexa 2 se interzice amplasarea frigiderelor, vitrinelor de înghețată/băuturi/patiserie, dar și mobilierele stradale inestetice, în neconcordanță cu aspectul istoric al clădirilor. În această zonă este interzisă desfășurarea activităților de tip vânzare de baloane, suveniruri, manifestări artistice de tipul face painting, activități care se pot desfășură numai în perimetrele parcurilor din Municipiul Timișoara în conformitate cu prezentul regulament coroborat cu prevederile cuprinse în HCL nr. 90/2019 – Regulamentul privind desfășurarea activităților sezoniere cu caracter recreativ în parcurile și Gradina Zoologică din Municipiul Timișoara – cu excepția celor ocazionale aprobate cu ocazia evenimentelor de către Primăria Timișoara.”, se mai spune în proiect.

De suferit ar putea să aibă și comercianții de anumite produse alimentare sau patiserie.

Regulamentul preconizează orientarea spre interior a acelor activități care s-au desfășurat până acum pe stradă, în condiții care nu au asigurat protecția consumatorilor, cu riscuri din punct de vedere a calității mărfii, din cauza condițiilor meteorologice, cât și a celor care nu au respectat amplasarea mobilierului stradal comercial, din punct de vedere urbanistic. Respectarea regulilor urbanistice de încadrare a mobilierelor stradale comerciale în specificul arhitectural și a celor legate de amplasarea acestor mobiliere stradale cu caracter comercial doar în zone care permit aceasta, în conformitate cu planurile urbanistice zonale, au constituit preocuparea de schimbare a aspectului acestui tip de comerț care se desfășoară în afara spațiilor comerciale. Pe de altă parte, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau a băuturilor, în exterior, trebuie desfășurată de către comercianți autorizați în condițiile legii”, se mai spune în documentație.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sumo cu roboți la „International Robotics Championship” de la Universitatea Oradea

Articolul următor

Acționarii Romgaz au decis, cumpără participația Exxon Mobil - gazele din Marea Neagră

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share