La Sebeș se vor produce aparate de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi

fabrica Envipco Sebes

Orașul Sebeș găzduiește din data de 4 mai o fabrică cu impact european în domeniul gestionării deșeurilor. Reprezentanța din România a companiei olandeze Envipco a inaugurat la începutul lunii mai singura fabrică din țară care va produce echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi.

Valoarea noii investiții din Transilvania se ridică la 2 milioane de euro, iar numărul locurilor de muncă noi create este de 20, urmând ca la sfârșitul acestui an numărul salariaților să se dubleze. Totodată, 90% din componentele folosite la construcția RMV-urilor (Reverse Vending Machines) sunt procurate din România.

Reverse Vending Machines (RVM) este o soluție inovatoare pentru colectarea recipientelor de băuturi goale la sursă și creșterea ratelor de reciclare cu un sistem de recompensă. Utilizatorii sunt astfel stimulați să păstreze și să colecteze deșeurile separat și curat, pentru a aduce materialul reciclabil, cum ar fi plasticul, sticlele de sticlă sau cutiile de băuturi din aluminiu în mașina inteligentă. Pentru aceasta, utilizatorii pot primi recompense.

Envipco este un producător global de Reverse Vending Machines cu peste 40 de ani experiență în fabricarea și operarea soluțiilor de colectare și reciclare. Cu sediul central în Amsterdam, Olanda, compania operează peste 7.100 de aparate în Statele Unite ale Americii, Australia, Franța, Suedia și Grecia. La nivel global compania este condusă de Simon Bolton. „Este o oportunitate fantastică în a ajuta România în direcția reciclării și economiei circulare. Deschidem azi o fabrică unică, ce va produce utilaje europene pentru colectarea selectivă a ambalajelor de băuturi. Vom exporta de aici spre toată Europa”, a declarat Simon Bolton, CEO Envipco Global, în cadrul ceremoniei de inaugurare a fabricii.

Bogdan Purcherea, directorul general al Envipco Solutions SRL din Sebeș, cel care va conduce nou fabrică, a ținut să precizeze că este vorba despre prima investiție de acest fel în localitate. „A fost o aventură. Ce credem că e important, și o să ducem mai departe acest lucru, este că dacă ne punem toți la masă și vedem partea plină a paharului, nu contează că vorbim despre retaileri, administratori sau Ministerul Mediului, lucrurile cu siguranță o să reușească”. Purcherea a vorbit despre echipa din spatele proiectului. „A fost foarte multă muncă și foarte mulți oameni buni. Cred că dacă o să continuăm așa, Sistemul de Garanție Returnare cu siguranță o să fie un succes în România”.

Citiți în ediția print Transilvania Business nr. 109 un material mai amplu despre ziua inaugurării noii fabrici.

Exit mobile version