Licitație pentru construirea Centrului Integrat de Transplant

CITC e considerat proiect strategic de importanță națională, acum condițiile în care sunt efectuate operațiile de transplant fiind inadecvate. 

Proiectul inițiat de forul județean se ridică la valoarea de 466 de milioane de lei | Foto: CJ Cluj

Forul județean va demara, în această lună, licitația ce vizează construirea viitorului Centru Integrat de Transplant (CIT), investiție de 200 de milioane de euro.

Va fi unicul centru de acest fel din Sud-Estul Europei. Acest pas survine  finalizării demersurilor preliminare și obținerii documentațiilor aferente. “Pentru început, costurile construcției propriu-zise vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean. Urmează să solicităm decontarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență a cheltuielilor realizate”, conform CJ Cluj.

„Obiectivul nostru fiind acela de a începe operațiunile de construire chiar din cursul acestui an, astfel încât CIT să devină realitate cât mai curând”, susțin autoritățile județene. Cu o valoare estimată la 200 de milioane de euro, CIT este inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR.

Clădire cu emisii reduse de carbon

Aici vor fi efectuate patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic, renal. Va fi centru al excelenței în chirurgia și transplantul de organe, dar și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu.

Edificiul medical va respecta standardele Near Zero Energy Building – o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, al cărei consum de energie va fi aproape egal cu zero.

CIT va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de imagistică și urgențe, laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, terapie intensivă, cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport. Acesta va avea 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

Exit mobile version