Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișul propune deplasarea cu trenul la destinațiile turistice de scurtă distanță. Zona Buziașului, un nou punct de vizitat

Timișul beneficiază din acest an de un nou proiect turistic, care va pune accentul pe utilizarea trenului în vederea călătoriilor, respectiv promovarea Buziașului și a zonei din jur ca și destinație de turism. Proiectul este realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Primăria Orașului Buziaș.

Sub denumirea Promenadă la Buziaș a fost creat un produs care integrează ofertele turistice ale stațiunii balneoclimaterice timișene de interes național și promovează călătoriile cu trenul în Timiș, cu scopul de a crește numărul turiștilor în destinație și de a reda stațiunii câteva dintre elementele culturale care au propulsat-o la un moment dat în topul destinațiilor europene.
Proiectul propus are două componente. Prima se referă la
promovarea turismului durabil în Timiș prin intermediul călătoriilor cu trenul și, în această componentă, au fost realizate o hartă digitală și una fizică ce cuprind șase destinații sub invitația Descoperă Timișul cu trenul! Este o componentă dezvoltată de APDT Timiș în 2021 – Anul European al Căilor Ferate și cuprinde o listă de destinații accesibile pe calea ferată din Timișoara. După orașul Lugoj, ca principală atracție propusă de APDT Timiș pentru vizitare folosind trenul, sunt cuprinse orașele Buziaș, Jimbolia, Făget, Sânnicolau Mare și Deta. Există conexiuni dese și foarte bune care permit promovarea acestor călătorii de o zi, inclusiv în școli, pentru activități de tipul Săptămâna altfel, sau excursii cu grupul pentru ghizii sau agențiile de turism.

O a doua componentă a proiectului se referă la revitalizarea turismului în stațiunea Buziaș, un oraș cu o veche tradiție, istorie și cultură ce așteaptă să fie repuse în valoare. În acest sens, Asociația de Turism Timiș, în colaborare cu Primăria Buziaș, vor relua în această vară tradiția concertelor de fanfară din parcul Buziaș, concerte care, alături de renovarea Colonadei și lucrările de reabilitare a Parcului formează contextul în jurul căruia am construit întregul produs turistic legat de stațiune. Un produs complex, care înseamnă transportul spre destinație, obiective turistice, elemente de cazare și servit masa, activități și experiențe care pot fi găsite în Buziaș.

Urcă-te în tren! Descoperă Timișul!

Călătoriile pe calea ferată reprezintă o oportunitate de a dezvolta turismul în județul Timiș folosind un mijloc de transport eficient, sustenabil și sigur.

Indiferent că vorbim de excursii școlare, de turiști care doresc să călătorească în grupuri mari, de familii sau de segmente specializate de vizitatori, turismul pe calea ferată are potențialul de a oferi activități și experiențe specifice.

Mai mult, într-o destinație care nu acoperă toate legăturile de transport între marile orașe și obiective turistice mai îndepărtate, calea ferată poate fi o soluție de a dezvolta turismul, de a mări numărul călătoriilor în apropiere și de a oferi mai multe opțiuni călătorilor. Călătoriile cu trenul sunt o formă de turism slow, care relaxează și permit turiștilor să viziteze locații multiple într-o singură vacanță.

Județul Timiș se aliniază în rândul celor care fac primii pași pentru dezvoltarea unui turism sustenabil prin intermediul călătoriilor ferate și lansează primul material de promovare a turismului feroviar, inițiind câteva rute pretabile pentru turism de weekend sau de o zi , pentru familii cu copii, grupuri de tineri sau excursii școlare.

În ceea ce privește concertele de fanfară de la Buziaș, spectacolele vor avea loc sub Colonadă, lângă Izvorul Iosif și Grădina bănățeană,  din două în două săptămâni, în zilele de duminică, de la ora 12,00 astfel: 28 mai, ora 11,00 – în cadrul manifestărilor Zilele Colonadei și Festivalul veveriței; 12 și 26 iunie – ora 12,00; 10 și 24 iulie – ora 12,00; 14 și 28 august – ora 12,00; 11 și 25 septembrie – ora 12,00; 9 octombrie – ora 12,00, în cadrul manifestării Festivalul papricașului.

Pachete de spa și experiențe pentru familii

Astăzi la Buziaș se tratează bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro-psihice, afecțiuni ale tubului digestive, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție și metabolism și afecțiuni ginecologice.

Particularitatea stațiunii este dată și de concentrația aerului, similară unei locații situate la o altitudine de 1000 m. Acest fenomen se datorează parcului dendrologic din Buziaș. Cele 20 hectare adăpostesc o mulțime de specii rare de copaci, cel mai important fiind Platanul. Aceștia permit ionizarea aerului și creează binecunoscuta „alee a ionilor negativi”, o atracție turistică pentru orice persoană afectată de stres deoarece concentrația de ioni ajută la instalarea unui efect calmant asupra sistemului nervos.

În afara acestor cure, însă, turiștii se pot bucura în Buziaș de oferte de cazare și servicii complexe, ce includ acces la piscină, saună, jacuzzi și salină. Restaurantele din oraș pot satisface poftele cele mai diverse, iar cramele de pe Dealurile Silagiu sunt o atracție de neratat.

Tot în cadrul acesui proiect au fost cuprinse și cramele de pe dealul Silagiului, de lângă Buziaș. Supranumit “satul așezat pe trei văi”, Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, în care se cultiva viță de vie și face parte din unul dintre cele cinci centre viticole ale Banatului – regiunea viticolă din jurul Buziașului.

Astăzi, dealul Silagiului găzduiește cinci crame care produc vinuri autohtone, din struguri proprii și care oferă vizitatorilor ocazia de a organiza degustări, vizitarea cramei și organizarea de evenimente: Crama Agape Artă&Natură, Crama Aramic, Crama Dealul Dorului, Crama Thesaurus, Domeniile Sera.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior
fagura moldova romania

Platformă de crowdlending din Republica Moldova, aproape de lansare în România. „Sunt toate șansele să apară mai mulți milionari din investițiile alternative”

Articolul următor

Constructorul Centurii Sud Timișoara a depășit pragul de jumătate din proiect realizat

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share