Tehnologia multimedia pătrunde în Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) a introdus tehnologia multimedia și aparatura de realitate virtuală (VR) în cadrul institiției.

Participanții au avut ocazia să viziteze expozițiile din cadrul proiectelor și să încerce interacțiunea cu tehnologia VR

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) a introdus tehnologia multimedia și aparatura de realitate virtuală (VR) în cadrul instituției.

MET, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a găzduit o serie de conferințe care au marcat finalizarea a două proiecte finanțate prin granturile ale Spațiului Economic European SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura.

Un training susținut de Asociația NUDA AS a avut ca temă ,,Impactul tehnologiei multimedia în muzee”.  După curs a început conferința de finalizare a proiectului ,,Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția MET”.

Interacțiune cu tehnologia VR

A fost prezentat proiectul, insistându-se pe rezultatele acestuia. 66 de icoane restaurate sau conservate fac obiectul unei expoziții inovative deschise la sediul instituției. Participanții au avut ocazia să viziteze expozițiile din cadrul proiectelor și să încerce interacțiunea cu tehnologia de realitate virtuală.

Ulterior a avut loc conferința de finalizare a celui de-al doilea proiect, intitulat ,,Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”.

56 de obiecte, care aparțin bisericii din cadrul Parcului Etnografic, au fost restaurate și conservate în cadrul proiectului, acestea fiind prezentate printr-o expoziție inovativă.

Ambele expoziții pot fi vizitate și prin intermediul realității virtuale, elementul inedit al celor două proiecte, această muncă de digitizare și scanare aparținând colaboratorilor MET de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Exit mobile version