Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii arădeni vor predictibilitate și sprijin pentru sistemele de irigații

Fermierul Nădlăcan este una dintre cooperativele agricole reprezentative pentru județul Arad. A fost înființată în anul 2015, având  în prezent 18 membri cu părți sociale și cinci membri asociați.

„Scopul înființării cooperativei a fost îmbunătaţirea calității produselor, valorificarea mai bună a acestora, aprovizionarea eficientă cu inputuri și creșterea veniturilor”, spune Milan Kelo, președintele cooperativei.

Beneficii

Președintele cooperativei a punctat câteva dintre beneficiile înființării acesteia pentru membrii ei: asigurarea a tuturor inputurilor necesare membrilor la cele mai bune prețuri din piață; condiționarea, stocarea, vânzarea cerealelor și asigurarea uni flux de vânzare sigur și la cel mai bun preț al momentului; degrevarea fermierilor membri de o parte birocratică a gestiunii fermelor (cererile trimestriale pentru subvenția la motorină).

„Măsurarea, identificarea cu GPS – ul cooperativei a parcelelor digitalizate ulterior pe platforma APIA. Realizarea documentației necesare pentru despăgubirile de secetă. O mai bună coordonare a membrilor în vederea accesării fondurilor europene. Asigurarea unui specialist pentru supraveghierea culturilor agricole, etc. Sunt alte beneficii ale înființării cooperativei”, a explicat președintele Fermierului Nădlăcan.

Structura culturilor cooperativei în anul 2022 este următoarea: Grâu – 440 ha, Orz – 180 ha, Rapiță – 280 ha, Floarea soarelui – 140 ha, Soia – 60 ha, Sfecla de zahăr – 10 ha, Porumb – 1.290 ha.

Fonduri europene

Fermierul Nădlăcan s-a dezvoltat și cu fonduri europene

„Constituirea într-o cooperativă ne-a ajutat să accesăm mai ușor finanțări prin fonduri europene. Am depus pe cooperativă patru proiecte, dar au mai fost depuse și de către membri cooperativei pentru propriile lor ferme”, precizează Milan Kelo.

Unul dintre proiecte, în valoare totală de 2.217.981 euro, a fost depus pe Submăsura 4.1 – „Investiții în exploatații agricole” – proiect implementat.

 

Alt proiect, în curs de implementare, în valoare totală de 997.945 euro, a fost depus pe Submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”.

Pe Submăsura 9.1 –„Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, a fost depus și implementat un proiect în valoare de 486.000 euro

Această submăsură acordă un sprijin anual, pe o perioada de 5 ani, în valoare maximă de 100.000 euro/an, raportat la cifra de afaceri a cooperativei.

Cooperativa mai are în curs de aprobare un proiect în valoare de 1.978.794 euro pe Submasura 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în procesarea / marketingul produselor agricole”.

 

Predictibilitate și irigații

Ministrul Adrian Chesnoiu a luat pulsul fermelor din Arad

Întrebat cum crede că i-ar putea ajuta statul pe fermieri, Milan Kelo a precizat că: „Statul trebuie să ofere în primul rând predictibilitate în domeniu agricol. Rambursările de TVA ar trebui făcute în maxim 30 de zile de la depunerea cererii, pentru a nu bloca societățile care implementează proiecteel europene. Iar avizele necesare pentru implementarea proiectelor europene ar trebui prioritizate și emise în maxim 10 zile de la depunerea documentației”.

La sfârșitul lunii aprilie, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a făcut o vizită în județul Arad. Fermierii arădeni au fost invitați să-și spună problemele cu care se confruntă.

„Principala doleanță a fermierilor din regiune a fost crearea posibilităților de irigare a suprafețelor din județul Arad. Am solicitat investiții în stația de pompare Șemlac, care ar putea deservi o suprafață între 9.000 și 12.000 de ha, în infrastructura principală care deservește toată zona și aparține de ANIF”, ne-a declarat președintele Cooperativei Fermierul Nădlăcan.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ErgoWork prezintă seria „Meaning and Fusion of Work”

Articolul următor

Expert24, noul Uber pentru servicii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share