“Tesla de Cluj”, lăudată de Ministerul Cercetării. Niciun cuvânt despre finanțare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lăudat prototipul mașinii electrice concepute în România fără a menționa despre o eventuală finanțare.

Automobilul electric conceput la Cluj are motorul înglobat în roata din spate

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lăudat prototipul mașinii electrice concepute în România fără a menționa despre o eventuală finanțare publică.

“Felicitările noastre merg astăzi spre Cluj, către toată echipa de acolo, care, împreună cu cercetătorii de la Universitatea Tehnică (UTCN) și după o muncă susținută și plină de pasiune de patru ani, au dezvoltat prima și atât de spectaculoasa mașină electrică realizată în România.

Primul concept de mașină electrică din țara noastră a fost realizat de oameni extrem de pasionați de inginerie, de design și de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial”, conform conducerii MCID.

“În acest proiect am reușit să îmbinăm armonios partea de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software” a declarat Voicu Oprean, investitorul principal al acestui spectaculos prototip de mașină, expus zilele trecute la Innowave Summit 2022.

Mașină concepută de pasionat de tâmplărie

“Frumoasa mașină expusă, fără un nume, deocamdată, este echipată cu un motor în roată dual, cu tracțiune spate, o baterie de 56KW, având un cuplu de 1.500 Nm pe roată, și atinge 100 km/h în puțin peste 5 secunde, o autonomie estimată la 350 km și viteza maximă de 180 km/h.

Designul mașinii poartă semnătura lui Peter Szabo, un mare pasionat în domeniu, tâmplar în timpul liber și pasionat cu obsesie de detalii. Acesta a construit, în 2016, singura mașină din lume realizată din lemn, prezentată la multe expoziții printre care Embedded World 2017 din Germania.

În momentul de față, startup-ul a livrat un produs minim viabil, iar după finalizarea etapelor de finisare și omologare, vine fabricarea unei serii limitate de până la 10 mașini.

Impresionând pe absolut toată lumea care a văzut-o zilele acestea la Cluj, această mașină extraordinară și acest proiect reconfirmă potențialul inovator al tehnologiei din România, dându-ne curajul de a visa și înfăptui lucruri cu adevărat mărețe, compatibile cu toate exigențele actuale”, potrivit MCID.

Exit mobile version