Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Liceul Șincai devine școală pilot pentru industria cinematografică

Colegiul Național Gheorghe Șincai (CNGS) se va transforma în școală pilot a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Colegiul Național Gheorghe Șincai (CNGS) se va transforma în școală pilot a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

La inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT), în cadrul TIFF va avea loc prezentarea cursului opționalul de educație cinematografică, testat pe parcursul unui an școlar la CNGS. Calendarul TIFF (17-26 iunie) include o selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema,

După Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică, eforturile profesioniștilor din domeniul filmului de a găsi o cale prin care elevii să aibă acces la educație cinematografică în școli au continuat. O primă victorie este programul-pilot prin care CNGS va testa, în premieră, opționalul de educație cinematografică, în anul școlar 2022-2023.

Curriculă realizată de profesioniștii din film

Cu o curriculă axată pe dezvoltarea de competențe relevante, realizată de profesioniștii din film, în strânsă colaborare cu experții din educație, opționalul se va desfășura în mod regulat în cadrul unei ore de dirigenție.

Acesta le va oferi elevilor șansa de a aprofunda elemente de educație cinematografică, de a vedea și analiza filme atent alese de un curator, pe categorii de vârstă. Profesorii din Cluj interesați să descopere structura noului opțional vor avea șansa să dobândească aptitudinile necesare pentru implementarea cursului de educație cinematografică la clasă.

Prezentarea opționalului și training-ul dedicat lor vor avea loc în 20 iunie, la Universitatea Sapientia. Accesul va fi gratuit, dar limitat pentru doar 25 de participanți, în baza înscrierilor efectuate prin completarea formularului online.

Cursuri de efecte speciale și atelier de animație

În paralel, la EducaTIFF, copiii sunt invitați să descopere o colecție de șapte filme dedicate acestora. Vor și organizate și ateliere creative dedicate copiilor și adolescenților, găzduite de Universitatea Sapientia.

În 22 și 23 iunie, adolescenții între 14 și 18 ani sunt invitați să facă primii pași în lumea jurnalismului cultural, alături de Iulia Dromereschi. În prima zi, fondatoarea AIVI Media.hub îi va invita să parcurgă întregul proces necesar redactării unei recenzii de film. În a doua zi, participanții vor avea șansa să realizeze un interviu-portret cu o personalitate culturală.

În 23 iunie, pasionații de efecte speciale îl vor cunoaște pe Robert Tatoi, unul dintre cei mai apreciați creatori de conținut video din România. El va susține un Masterclass VFX, adresat exclusiv adolescenților între 16 și 18 ani. Atelierul este desfășurat în parteneriat cu TikTok.

În 24 iunie, artista Agata Tabacu va susține un atelier de animație Cut Out (tehnica animației stop-motion), dedicat elevilor între 10 și 12 ani. În 25 iunie, aceeași tehnică va fi predată categoriei 12-14 ani. Înscrierile se pot face până pe 15 iunie. Accesul la atelierele EducaTIFF 2022 este gratuit, în limita locurilor disponibile.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Performerii economiei din județul Hunedoara, la gala The Voices of Business

Articolul următor
Revitalizarea culoarului Someșului, executată de companiile de construcții ACI și Socot, aduce restricții în cartierul clujean Grigorescu.

Lucrările ACI și Socot restricționează circulația pe străzile Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share