Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zilele Art Nouveau la Oradea

Organizatorii promit un spectacol inedit de muzică, balet și lumini, proiecție de filme, artă stradală, tururi ghidate.

În perioada 9 – 12 iunie 2022 la Oradea vor avea loc mai multe evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau.

Programul evenimentelor a fost anunțat într-o conferință de presă susținută de Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice și managerul proiectului „Art Nouveau 2”, Adriana Lipoveanu, director adjunct al Direcției Arhitect Șef din Primăria Oradea.

La conferința de presă au mai participat: Florin Estefan – directorul Operei Naționale din Cluj Napoca, Alin Ivan – managerul asociației „Opera To You”, Carmen Rus – manager Filarmonica de Stat Oradea și Alina Toie – manager general al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR).

Proiect cu finanțare europeană

De menționat că „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” – (acronim Art Nouveau 2) este un proiect important, cu finanțare europeană, câștigat de Direcția Arhitect Șef (IAS) din Primăria Oradea.

Acest proiect se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022 și are un buget total de 1.827.119 euro, distribuit între cei 9 parteneri implicați: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Institutul Național al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta – Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena – Austria, Muzeul de Arte şi Meșteșuguri din Zagreb – Croația, Universitatea Tehnică din Bratislava – Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria și Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale din Serbia.

„Pentru că în anii pandemiei nu am putut organiza acest eveniment la amploarea pe care am fi dorit-o și cu care orădenii au fost obișnuiți, programul de anul acesta a fost gândit pentru mai multe zile. În plus, am schimbat abordarea evenimentului, dorind să dezvoltăm un concept original bazat pe curentul artistic Art Nouveau, mai exact să creăm un spectacol care să îmbine toate artele. E important să menționăm că toate manifestările pregătite cu această ocazie sunt finanțate prin proiectul Art Nouveau 2, astfel, 85% din finanțare este asigurată de Uniunea Europeană, 13% de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării și doar 2% reprezintă contribuția municipalității”, a precizat managerul de proiect, Adriana Lipoveanu.

Tururi ghidate inedite, proiecție de filme, artă stradală, vernisaje

„Municipiul Oradea face parte din anul 2011 din rețeaua Art Nouveau, fiind reprezentat de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice prin activitățile pe care aceasta le desfășoară. Tema aleasă anul acesta pentru tururile ghidate este „Tipografii, reclame si magazine de epocă”. În acest sens, vor fi montate 15 panouri publicitare, prin care va fi redată atmosfera de epocă. Ghidul va veni cu multe informații despre tema acestor panouri și produsele la care se făcea reclamă, pornind din str. Vasile Alecsandri, continuând prin Pasajul Vulturul Negru, str. Independenței și apoi Piața Ferdinand, piață care la început de secol era zona cea mai spectaculoasă din punct de vedere al reclamelor și al afișelor publicitare”, a spus Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Program

Evenimentul de debut al Zilelor Art Nouveau la Oradea va fi vernisajul expoziţiei „Arte și meserii în designul de mobilier”, care va avea loc joi, 9 iunie, la ora 18:00, în Casa Darvas – la Roche. În cadrul acestuia, vizitatorii vor avea ocazia să admire un mobilier compus din mai multe piese, acesta fiind achiziţionat din Glasgow şi proiectat de arhitecții Vágó László şi József Vágó.

Program bogat la Zilele Art Nouveau Oradea

Vineri, 10 iunie, la ora 10:00 se va desfășura la Campusul Universităţii Oradea (str. Universităţii, nr. 1) evenimentul „Studiu, formă și inovație în creația arhitecților Vágó József şi László”, organizat de studenții Facultății de Construcţii, Arhitectură şi Cadastru.

Tot vineri, de la ora 18:00, în grădina Casei Darvas – La Roche va rula „Cinemateca Art Nouveau“ – proiecție de filme documentare realizate în cadrul proiectului „Art Nouveau 2” , prin programul transnațional Dunărea.

Sâmbătă, 11 iunie, de la orele: 10:00, 16:00 și 19:00, în Piața Ferdinand se va desfășura un inedit eveniment de artă stradală – Spectacolul la înălțime „Grande Madame”.

Tot sâmbătă, de la orele 11:00, 11:30, 12:00 și 12:30, pe str. Vasile Alecsandri nr. 4, o serie de tururi ghidate cu tematica „Tipografii, reclame şi magazine de epocă” vor avea loc atât în limba română (de la orele 11 si 12), cât și în limba maghiară (de la orele 11:30 si 12:30).

În Piața Unirii, zona intersecției cu str. Vasile Alecsandri, cei prezenți se vor putea bucura de evenimentele de artă stradală – Spectacol la înălțime „Armonia Zânelor”, de la orele 12:00, 17:00 și 20:00.

Spectacolul de muzică, balet și lumini „Art Nouveau peste ani”

Evenimentul culminant al zilei de sâmbătă, mai exact spectacolul de muzică, balet și lumini „Art Nouveau peste ani” va avea loc la ora 21:00, în Piața Unirii, intrarea fiind liberă. De menționat că, în caz de timp nefavorabil, evenimentul va avea loc duminică.

„Am primit acest eveniment ca pe o provocare, pentru că ne scoate din spaţiul tradițional al teatrului și al operei. Rolul nostru este până la urmă de a atrage noi categorii de public spre sfera culturală. Astfel, orchestra va fi înconjurată de ecrane cu led pe care vor rula imagini din arhitectura clădirilor Art Nouveau. Practic va fi o sincronizare între muzică, imagine și dans”, a precizat directorul Operei Naționale din Cluj Napoca, Florin Estefan

Duminică, 12 iunie, de la orele 11:00, 11:30, 12:00 și 12:30, pe str. Vasile Alecsandri vor continua tururile ghidate cu tematica „Tipografii, reclame și magazine de epocă” – în limba română (de la orele 11 şi 12), respectiv în limba maghiară (de la orele 11:30 şi 12:30).

„Ne bucură faptul că ne putem aduce aportul la acest eveniment plin de culoare. Visit Oradea a venit cu tot ce înseamnă partea de promovare, de vizual și tot ce reprezintă update-ul constant al publicului, care așteaptă acest eveniment. Îi rugăm pe toți cei care doresc să participe, fie ei orădeni sau turiști veniți din alte colțuri ale țării sau ale lumii, să dea un like paginii Zilele Art Nouveau Oradea pentru a fi la curent cu toate surprizele care îi așteaptă”, a încheiat Alina Toie – manager general al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Societatea Salina Turda a demarat procedurile de a intra în patrimoniul mondial UNESCO.

Salina Turda se vrea pe lista patrimoniului UNESCO

Articolul următor
Mai mulți bucătari din Ucraina, dar și gastronomul Adrian Hădean vor pregăti preparate specifice la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Festival de street food ucrainean la TIFF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share