Rudolf Stauder, șef al zonelor montane din nordul României

Prefectul Maramureșului, Rudolf Stauder, va coordona dezvoltarea zonelor montane din județele aflate în nordul țării noastre. - CMGMN

Oficialul din Maramureș și-a propus să stimuleze activitatea producătorilor locali din munți | Foto: CMGMN

Prefectul Maramureșului, Rudolf Stauder, va coordona dezvoltarea zonelor montane din județele aflate în nordul țării noastre.

“Este o onoare pentru mine faptul că am fost ales în funcția de președinte al Comitetului de Masiv din Grupa de Munți Nordică (CMGMN). Atribuțiile principale ale Comitetului sunt de a elabora propuneri de politici publice, strategii care să vină în ajutorul instituțiilor publice abilitate pentru a dezvolta și promova aceste regiuni prin includerea lor în documentele de programare.

CMGMN va contribui la atragerea de fonduri din surse interne și externe necesare pentru punerea în aplicare a programelor de dezvoltare durabilă a zonelor montane de pe raza județelor Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud și Satu Mare.

Prin constituirea Comitetului vom avea oportunitatea de a identifica politici și strategii de dezvoltare pentru producătorii din zonele montane. Astfel, contribuim la dezvoltarea unui mediu adecvat pentru cei care își desfășoară activitatea în mediul montan și susținem producătorii locali”, consideră președintele CMGMN.

Zone defavorizate economic și fragile ecologic

Noul Comitet face parte din Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu atribuții specifice de reprezentare pentru acest perimetru.

Misiunea principală a ANZM reprezintă elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane din România. Aceste zone sunt marcate de specificitate, fragile ecologic și defavorizate economico-social din cauze naturale, care necesită o gestiune specifică.

Activitatea ANZM constă și în stabilirea unor măsuri privind centrele regionale și oficiile de dezvoltare montană. Instituția este prezentă în teritoriul național prin structuri funcționale, organizate în rețeaua de centre regionale de dezvoltare montană și oficii de dezvoltare montană, începând cu 2019.

Exit mobile version