Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zona Metropolitană Cluj, jucător pe piața rezidențială

Asociația Zona Metropolitană Cluj (ZMC) are în plan achiziționarea a 30 de apartamente de pe piața liberă în vederea amenajării de locuințe sociale în oraș.
Cinci dintre localitățile din vecinătatea municipiului sunt văzute ca poli imobiliari | Foto: ZMC

Asociația Zona Metropolitană Cluj (ZMC) are în plan achiziționarea a 30 de apartamente de pe piața liberă în vederea amenajării de locuințe sociale în oraș.

ZMC a finalizat listele cu familiile selectate pentru a se muta în locuințe sociale. Listele au fost afișate în comunitățile din zona Pata-Rât (Cluj-Napoca). “Selecția dosarelor a fost un proces îndelungat și dificil. Au lucrat trei comisii distincte: evaluare, validare, contestații.

Fiecare a fost formată din experți în domeniul comunităților vulnerabile, care au verificat și reverificat dosarele. În conformitate cu criteriile elaborate, în codesign, de comunitate, stakeholderi și partenerii de la Universitatea Babeș-Bolyai”, conform conducerii ZMC.

Concurență mare la “sociale”: patru pe loc

„Cantitatea de lucru a fost mai mare decât ne-am așteptat. Au fost depuse 124 de dosare pentru cele 30 de locuințe sociale pe care le vom achiziționa. Ne-a bucurat acest interes, ne-a și responsabilizat. Am alocat un termen generos proceselor de evaluare și contestare – nouă luni. Suntem conștienți că nu aveam cum mulțumi pe toată lumea”, spune Alexandrina Kiss, manager de proiect.

În proiectul precedent, Pata-Cluj, au fost depuse doar 41 de dosare, pentru 35 de locuințe. 13 locuințe au fost până acum achiziționate în proiect, în municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești. Asociația a demarat o selecție de angajare a unui administrator pentru cele minimum 30 de apartamente pe care le va achiziționa în cadrul proiectului (antamate prin cel anterior, Pata-Cluj), dar și cele două sedii ale ZMC.

Supervizați de norvegieni

O vizită de lucru a echipei de proiect a avut loc în orașul Bergen (Norvegia). Din delegație au mai făcut parte primarii comunelor Gilău, Tureni, Baciu, viceprimari din Apahida și Cluj-Napoca. „Scopul a fost de a deprinde acele bune practici legate de locuire care se aplică deja la Bergen și care pot fi replicate la nivelul județului Cluj”, susține Adrian Răulea, director de programe al ZMC.

Discuțiile au vizat schemele de sprijinire a populației în privința locuirii, cooperarea în acest domeniu între diferitele niveluri de guvernare. Deplasarea a inclus vizitarea Centrului Comunitar Ny-Krohnborg, model de bună practică în incluziunea copiilor din medii diferite.

Ulterior, la Cluj-Napoca, reprezentanții municipalității Bergen au avut întâlniri cu conducerea ZMC și cu viceprimarul Emese Olah Emese. Două experte ale Primăriei Bergen, Lene Nyheim și Elisabeth Frantzen, au susținut un training dedicat combaterii traficului de persoane.

ZMC este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune și consiliul județean. Ea derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii ca dezvoltare urbană, comunități defavorizate, mediu înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Charlie Ottley va primi 25.000 de euro de la Consiliul Județean Timiș pentru a realiza trei filme de prezentare

Articolul următor
Producătorul clujean de fotolii de masaj Komoder vizează o prezență accentuată în țările Europei de Vest, prind deschiderea de unități de prezentare

Komoder își deschide showroom-uri în serie în Vestul Europei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share