Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul medical Andrea K. Gherla, efort personal şi pasiune 100%

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubirea faţă de oameni”. Cuvintele Profesorului Iuliu Haţieganu îi întâmpină pe cei ce deschid site-ul şi pagina de socializare a unei instituţii medicale foarte tinere, abia deschise la Gherla. Iniţiatorii şi artizanii ei sunt doi medici inimoşi din Cluj-Napoca, Dr. Raluca Bodea şi Dr. Constantin Iordache.

O clinică privată e necesară, mai ales în oraşele mici. Cum de aţi deschis la Gherla acest centru medical?
Dr. Raluca Bodea: Nu m-am gândit niciodată să deschid un centru medical, nici măcar un cabinet, pentru că profesional, la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor”, am foarte mult din ceea ce îmi doresc. În plus, lucrez şi în privat, la două clinici care m-au solicitat pentru cazurile de chirurgie. Dar “jumătatea mea” a ajuns chirurg la Gherla şi am constatat că există o serie de specialităţi mari şi foarte mari care lipsesc complet din oraş. Oamenii de acolo erau nevoiţi să facă drumul până la Cluj chiar şi pentru un simplu consult. Când am înţeles că spitalul municipal nu are posibilitatea ca în următoarea perioadă să deschidă un cabinet cu specialitate Gastroenterologie, ne-am gândit să aducem un gastroenterolog pentru consultaţii şi endoscopii. Apoi am observat că lipsesc Urologia şi Ortopedia, primul ajutor fiind acordat în ambulatorul de chirurgie al spitalului, după care pacienţii erau trimişi la Cluj. În acelaşi timp, am găsit un spaţiu frumos, ce se pretează unei clinici cu cabinete, şi am decis să nu-l pierdem. Am luat legătura cu medicii de familie din zonă, pentru a vedea ce alte specialități ar fi necesare şi am acoperit cu medicii potriviţi.

Pentru un spital de mici dimensiuni, cum e cel de la Gherla, este dificil să deschizi un cabinet, chiar pentru o specialitate mare, cum e Gastroenterologia. Spun mare, pentru că de-a lungul anului, cel puţin unul din doi oameni are o durere abdominală, greţuri, vărsături, tulburări de tranzit intestinal. Ori, localnicii şi cei din satele din jur erau nevoiţi să se deplaseze la Cluj sau la Dej pentru astfel de probleme, chiar pentru simple consultaţii pentru o gastrită, o litiază veziculară, boli ce ar trebui să poată fi corect și complet diagnosticate în orice oraş din România. De asemenea, patologia benignă urinară ar trebui să poată fi rezolvată local, fără suprasolicitarea clinicilor şi a medicilor din Cluj.

Câte specialităţi are acum Centrul Medical Andrea K., deschis la Gherla?
R.B.: În momentul de faţă, clinica noastră oferă, după trei luni de funcționare, zece specialităţi. Adresabilitate foarte mare o are Gastroenterologia, aşa că avem trei gastroenterologi, a căror agendă este plină în fiecare zi. La fel se întâmplă şi cu Cardiologia, medicul fiind foarte bun, are, în cele două zile de consultaţie săptămânală, programul plin. Nu diferă ca cerere Urologia şi nici Endocrinologia şi Dermatologia, deschise în urma numeroaselor solicitări din partea pacienţilor. Programările la consultaţie se fac, deja, pe o perioadă destul de mare, iar noi nu vrem să se întâmple asta, ci dorim să venim în întâmpinarea pacienţilor. Astfel că, începând din februarie, avem doi colegi noi, doi medici tineri, un gastroenterolog si un psihiatru. Pregătim o colaborare cu un psiholog foarte bun, tot din Cluj, și am inițiat discuții de principiu cu doi rezidenți aflați în an terminal, un psihiatru cu competențe în psihoterapie și un medic imagist, care să ni se alăture începând de anul viitor. Mai oferim servicii de Ginecologie, Chirurgie plastică, Medicină Internă, precum şi o paletă largă de investigaţii paraclinice–analize de laborator, endoscopie digestivă, atât gastroscopie, cât şi colonoscopie, ecografie abdominală, cardiacă, tiroidiană, mamară şi uro-genitală.

Vă rog să faceţi câteva precizări legate de specialitatea Ginecologie. Se poate naşte la Gherla?
R.B.: În centrul nostru nu avem o sală de naşteri, dar în cabinetul de Ginecologie, gravidele pot fi monitorizate pe parcursul întregii perioade a sarcinii, urmând ca naşterea să aibă loc, în principiu, la Cluj. Mai există ginecologi la Gherla, dar noi am venit cu un ecograf 4D performant, special conceput pentru monitorizarea sarcinii, dar şi cu calitatea actului medical, aici medicul făcând diferenţa. Este, de fapt, printre ultimele specialităţi alese, cu care cred că încheiem partea de cabinete. Deocamdată.

Urmează o perioadă de consolidare sau aveţi şi alte planuri?
R.B.: Deja am făcut un plan, pentru o perioadă mai lungă, ca peste un an, un an şi jumătate, la parterul centrului, un open space al clădirii cu două niveluri, să amenajăm o zonă dedicată spitalizării de zi destinate pacienţilor ocologici. Proiectul este mult mai ambiţios şi mai dificil, însă la fel de util, pentru că bolnavii din Gherla nu au nici această facilitate. Tratamentul oncologic este unul mai greu de suportat, iar pacienţii sunt nevoiţi să vină la Cluj, să urmeze procedurile şi să se întoarcă în aceeaşi zi, cu toată dificultatea fizică inerentă acestor tratamente. Tot din partea bolnavilor a venit solicitarea şi pentru acest serviciu, dar încă nu am decis dacă vom face singuri sau prin colaborare acest lucru.

Aveţi cumva în vedere şi un centru de dializă?
R.B.: Da, ne-am gândit şi la asta, mai ales că implică aceleaşi probleme cu necesarul de intervenţii repetate, cu deplasarea, cu gravitatea afecţiunilor, cu stresul terapiei. De fapt, am gândit de la început spaţiul de jos pentru ambele specialităţi. Noi am trecut printr-o astfel de situaţie în familie, ştim ce înseamnă aceste dificultăţi, aşa că motivarea noastră are şi o componentă subiectivă în aceeaşi măsură cu cea profesională, obiectivă şi practică.

Aţi putea estima volumul investiţiilor de până acum?
R.B.: Noi am pornit cu un plan mult mai mic faţă de ce avem în momentul actual şi ne-am mişcat destul de repede, practic în şase luni am ajuns la 10 specialităţi şi 16 medici, 3 asistente, două infirmiere şi două persoane la recepţie. Am început cu resursele proprii, la care s-a adăugat o sponsorizare din partea unei familii care a arătat o foarte mare deschidere pentru proiectul nostru, dorind să ajute în mod special comunitatea din Gherla. Acestea au fost cele două surse de finanţare, practic este un obiectiv cu adevărat privat şi, aş putea spune, personal. Desigur, avem în plan accesarea unor finanţări europene pentru dezvoltare. Faptul că am putut acoperi treptat cheltuielile, fără stresul unor rate şi dobânzi la credite ne-a dat liniştea de care aveam nevoie, pentru un început.

Care a fost atitudinea administraţiei locale?
R.B.: Administraţia locală a manifestat deschidere faţă de iniţiativa noastră şi, nedispunând de un spaţiu adecvat cerinţelor noastre, ne-au îndrumat spre clădirea în care funcţionăm acum, un spaţiu privat, un fost sediu de bancă, foarte bine amplasat, şi apoi ne-au ajutat în demersul birocratic al aprobărilor şi avizelor. Practic, utilitatea mare pentru comunitate ne-a facilitat colaborarea cu autorităţile locale.

Aveţi ambiţii mari pentru comunitate.
R.B.: Desigur, nu ne oprim aici, căci am elaborat şi aplicăm deja un plan de prevenţie pentru mai multe boli grave, dedicând fiecare lună din an unei specialităţi acoperite în centrul nostru. Proiectul presupune oferirea unor pachete promoţionale de diagnostic precoce, în special pentru cancere, astfel încât, costul final să fie mai mic decât dacă ar fi împărţit pe consult şi proceduri. Încercăm astfel să deschidem pacienţilor posibilitatea de a depista precoce unele boli. Ianuarie a fost dedicată prevenţiei cancerului de col uterin, iar pachetul a constat într-un consult, o ecografie şi un test Babeş-Papanicolau, la care s-au adăugat informaţiile oferite de medicul ginecolog pe blogul nostru. Februarie a fost dedicat artrozelor, în luna martie ne preocupăm de prevenţia cancerului mamar şi aşa mai departe. Finalizăm calendarul prevenţiei în noiembrie cu cancerul tiroidian, pentru ca în decembrie să ne dedicăm eforturile unor acţiuni de caritate. Întregul demers e popularizat prin intermediul medicilor de familie, a unor emisiuni radio, a rețelelor sociale, dar şi al unor flyere ce ajung direct la populaţie. Informaţiile se regăsesc pe site-ul nostru, în secţiunea de blog, precum şi pe pagina de socializare. Încercăm să fim aproape de oameni şi de necesităţile lor din domeniul sănătăţii, atât prin servicii medicale, cât și printr-o formă simplă, dar eficientă credem noi, de educație medicală.

Alice Valeria MICU

(Publicat în ediția print TB 108, martie/aprilie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Peste 110.000 de oameni au fost consemnați la Sports Festival, între 9-12 iunie, la Cluj-Napoca.

110.000 de participanți la Sports Festival

Articolul următor

TenarisSilcotub a oferit 260 de burse elevilor din șase licee tehnice în anul școlar 2021/2022

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share