Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zona Metropolitană Cluj, în căutare de soluții inteligente de mobilitate

Proiectul european Stardust a inclus Zona Metropolitană Cluj (ZMC) într-un demers de dezvoltare a soluțiilor inteligente la provocările urbane.
Sensul giratoriu dintre cartierele Zorilor și Mănăștur, recent amenajat | Foto: Dan-Cristian Lenghel

Proiectul european Stardust a inclus Zona Metropolitană Cluj (ZMC) într-un demers de dezvoltare a soluțiilor inteligente la provocările urbane.

Diriguitorii ZMC au făcut apel la cetățeni, în cadrul Stardust, pentru a ajuta la crearea unui Cluj mai ușor de circulat. În prima fază, aceștia vor completa un chestionar prin care să contribuie la construirea unui plan optim de replicare a soluțiilor de smart-mobilitate pentru zona Cluj-Napoca.

“În cadrul proiectului, învățăm bune practici testate deja în orașe ca Pamplona (Spania), Tampere (Finlanda) sau Trento (Italia) în domenii ca energiile regenerabile, eficiența energetică a clădirilor, infrastructura smart sau electro-mobilitatea”, au motivat reprezentanții ZMC.

Constelație de “insule ale inovației”

Chestionarul prezent va fi utilizat în cadrul proiectului de cercetare aplicată Stardust, finanțat prin programul european Horizon 2020, unde orașul “următoritor”, Clujul explorează opțiuni de smart city pentru tranziția energetică: electro-mobilitate și eficiență energetică a clădirilor.

Stardust este un proiect al Horizon 2020 Smart Cities, ce reunește orașe europene avansate, formându-se astfel o constelație de „insule ale inovației” – modele de orașe inteligente, eficiente și orientate către cetățeni.

Vor fi implementate și validate soluții tehnice ecologice și soluții inovatoare nontehnice, permițând replicarea lor în alte orașe. Clujul este partener în cadrul proiectului în calitate de „oraș urmăritor”, care apelează la experiența „orașelor fanion”, pentru a implementa soluții smart-city la context local.

ZMC este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune și consiliul județean. Ea derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii ca dezvoltare urbană, comunități defavorizate, mediu înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Echipamentele de la heliportul de pe Spitalul Județean de Urgență Bistrița (SJUB), primul de pe o unitate medicală din România, o investiție de 1,6 milioane de euro, au fost puse în funcțiune.

Bistrița a activat primul heliport pe un spital din țară

Articolul următor
Societățile clujene Addconcept și Skyline Engineering au câștigat contractul pentru refacerea și modernizarea sediului județean din Cluj al Companiei Naționale Poșta Română (CNPR).  

Addconcept și Skyline vor renova Poșta Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share