Familia Mitre vrea să ridice un ansamblu rezidențial în Livada Steluța

Ioana și Viorel Mitre, decanul Facultății de Horticultură Cluj, au fost respinși de către consilierii locali în tentativa lor de a demara un proiect rezidențial.

Consilierii au respins ca nefondată o plângere prealabilă înregistrată de Viorel și Ioana Mitre, proprietari ai mai multor parcele în vechea livadă, din nordul municipiului Cluj-Napoca. Plângerea prealabilă este documentul care precede acțiunea în instanță, conform Media 9.

10 ha deține însumat familia Mitre în zona străzilor Fânațelor și Oașului, aflate în intravilanul și extravilanul Clujului. Deși sunt în unități teritoriale de referință (UTR) diferite în  planul urbanistic general (PUG) al Clujului, cele 10 ha au funcțiunea de livezi.

Dispare livada, apar locuințele

“Livezile sunt menținute și protejate, întrucât au un rol ecologic important”, a arătat echipa care a realizat PUG, citând studii internaționale. Astfel, terenurile din zona respectivă au fost catalogate ca neurbanizabile.

Familia Mitre susține că livezile au fost defrișate în 2020, iar acum terenul este arabil. Aceasta dorește urbanizarea sa și mobilarea cu locuințe.

“Defrișarea unei livezi cu durata normală de funcționare expirată sau modificarea categoriei de folosință în Cartea Funciară nu presupune și modificarea încadrării funcționale în planul urbanistic general”, arată reprezentanții municipalității. În zonă au apărut mai multe construcții în ultimii ani, unele neautorizate.

Familia Mitre controlează societățile Ferma Steluța (agricultură) și Gella Invest (imobiliare) care care a construit ansamblul rezidențial Panoramic Hill, de pe str. Voroneț. Terenurile  fostei ferme pomicole, cu 200 ha de livadă, au fost preluat de către societatea Agroindustriala, unde era acționar și Viorel Mitre.

Exit mobile version