Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pistă de biciclete lângă Dej, la finanțare prin PNRR

Traseul velo din Sâncraiu încă nu include și orașul Huedin | Foto: Vlad-Liviu Pop

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat participarea în cadrul proiectului ce vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Mica pentru realizarea de piste pentru biciclete la nivel local. Sâncraiu are deja o astfel de amenajare velo.

Pista de biciclete din Mica va avea 4,8 km, lățimea de 2 m. Ea va fi organizată în dublu sens: două piste cu lățimea de 1 metru, câte una pentru fiecare sens de circulație. Aceasta va începe din localitatea Mănăstirea, la limita administrativă a municipiului Dej, și se va încheia la intrarea în satul Nireș, din Mica.

Pentru materializarea în condiții optime a inițiativei, Consiliului Județean va pune la dispoziție terenul care aparține domeniului public, aflat în proprietatea sa. În valoare de 2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, proiectul va fi  depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Sâncraiu s-a mișcat mai repede, Floreștiul mai așteaptă

Comuna Sâncraiu a amenajat deja un astfel de traseu velo, pe ruta fostei căii ferate, o primă etapă pe rura dintre Huedin și Călățele. Cele trei localităţi și-au propus să construiască o pistă de biciclete pe traseul liniei dezafectate de cale ferată, prin atragerea unei finanțări europene de 200.000 de euro.

Prima etapă s-a făcut cu bani de la Agenția Națională de Finanțare a Investițiilor Rurale. În Sâncraiu există 46 de pensiuni agro-turistice, localitatea fiind extrem de populară, mai ales în rândurile turiştilor maghiari care vizitează Transilvania.

Ideea construirii unei piste de biciclete a apărut şi ca urmare a faptului că şinele au fost distruse sau vândute de-a lungul timpului. O altă utilizare ar fi pentru navetiștii din cele două comune care lucrează în Huedin. Localitățile fac parte din Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Napoca – Porolissum, care a alocat o sumă de bani pentru acest tip de proiecte.

Un alt traseu velo care străbate zona rurală a județului este prevăzut între localitățile Florești și Apahida, prin Cluj-Napoca, pe linia Someșului, proiect condiționat însă de construirea Centurii Metropolitane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
DoubleTree by Hilton Cluj - City Plaza aniversează cinci ani de când și-a deschis porțile către public sub brandul DoubleTree by Hilton.

Hotelul DoubleTree by Hilton face cinci ani de activitate pe piața turistică a Clujului

Articolul următor
Promelek XXI este unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra.

Promelek: “Piața de echipamente electrice ajunge la 400 milioane euro în 2022”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share