Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Beldy va fi restaurat cu 7 milioane de euro

Cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Monumentelor istorice

Cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou a fost depusă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea proiectului pentru Castelul Beldy este de 34,6 milioane de lei. Obiectivul de investiție a fost acceptat și inclus în “Ruta castelelor”, una dintre cele 12 trasee turistice sau culturale din România ce vor fi restaurate și promovate cu fonduri europene, prin PNRR.

“Aflat în proprietatea Consiliului Județean (CJ) încă din 2009, Castelul Beldy este unul dintre cele mai importante monumente istorice din județ, o mărturie a trecutului nobiliar al Țării Silvaniei, o adevărată bijuterie arhitecturală pe care avem datoria de a o proteja și a o pune în lumină.

Convinși fiind de importanța păstrării identității culturale și de potențialul turistic al județului, ne propunem să restaurăm și să consolidăm acest obiectiv de patrimoniu de valoare națională, precum și să îl redăm circuitului turistic, prin transformarea sa într-un centru cultural-educațional”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Cu o istorie de 120 de ani, Beldy este unul dintre puținele castele baroce din Transilvania, având o compartimentare ce amintește de conacele nobiliare din epoca modernă. În urma multiplelor expertize și studii, proiectantul a propus lucrări de intervenții de ansamblu atât la clădirile principale și la anexe.

Acestea sunt consolidarea fundației și asigurarea hidroizolației, restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități și reamenajarea parcului.

Proiectul prevede ample lucrări de consolidare a fundației și asigurarea hidroizolației. Acesta vizează restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități. Castelul Beldy din Jibou a servit ca spital, azil de bătrâni și centru pentru persoane adulte cu dizabilități neuropsihice.

Castelul Wesselenyi, pierdut în favoarea Ungariei

Acum un an, forul județean încerca să anuleze vânzarea unor investitori privați a Castelului Wesselenyi, din același oraș – pe motivul că aceasta a fost ilegală, prin acționarea în instanță a fostul proprietar. Cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania a ajuns în posesia statului maghiar, după ce statul român, care avea prioritate, s-a mișcat prea greu din cauza birocrației.

Proprietarii nu au mai avut bani să-l întrețină și au hotărât să-l vândă, dar autoritățile din România s-au mișcat mai lent decât vecinii unguri, conform Smart Radio. Castelul are două niveluri, 2.000 mp și se află pe un domeniu de 1 ha. Moștenitorii proprietarului inițial l-au recâștigat în 2012 și au fost ulterior nevoiți să-l scoată la vânzare.

Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi CJ Sălaj aveau prioritate să îl cumpere. Doar CJ și-a arătat interesul, însă demersurile necesare au fost realizate într-un ritm greoi. 800.000 de euro au plătit ungurii, potrivit declarațiilor moștenitorului Andras Janicsko. CJ Sălaj a aflat prea târziu că tranzacția a fost realizată, în timp ce pregătea ultimii pași. Inițial, o firmă de consultanță din Cluj-Napoca a achiziționat proprietatea, care a fost vândută statului maghiar câteva zile mai târziu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Dezvoltatorul imobiliar Revolution Residence se apropie de finalizarea ansamblului din satul Săsar, aflat la 7 km de reședința de județ.

Revolution Residence ridică un cartier mediteraneean lângă Baia Mare

Articolul următor
În 8 iulie, Compania de Apă Someș (CAS) a notificat IPJC faptul că în timpul lucrărilor de deviere a râului Someșul Mic, pe raza localității Apahida, s-a produs o avarie.

“Dorel” de la devierea Someșului a lăsat Aeroportul Internațional Cluj fără apă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share