Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tur de forță al ambasadorului Elveției în Ardeal: companii, universități, primării

Autonet, Alu Menziken sau Azomureș s-au numărat printre companiile vizitate în Transilvania de către ambasadorul Elveției în România, Arthur Mattli.
Diplomatul elvețian a intrat în mai multe fabrici din Satu Mare și Mureș | Foto: ACER

Autonet, Alu Menziken, SEFAR și Azomureș se numără printre companiile vizitate în Transilvania de către Ambasada Confederației Elvețiene în România (ACER). Ambasadorul Arthur Mattli a decernat premii de comunitate sustenabilă pentru două municipalități clujene.

 

La Satu Mare, ambasadorul Mattli și atașatul diplomatic Samantha Frechin au ajuns la sediile Autonet și Alu Menziken, participând și la un eveniment de networking organizat de președintele Camerei de Comerț Elveția-România, Florin Godean. În Mureș delegația elvețiană a vizitat Azomureș, membră a grupului Ameropa, unde a fost întâmpinată de Harri Kiisky, CEO al combinatului de îngrășăminte.

La compania SEFAR, Mattli a fost primit de către directorul general, Hermann Povel. Discuțiile cu primarii și reprezentanții companiilor din municipiile Târgu Mureș și Sighișoara au vizat promovarea educației duale, decarbonizarea industriilor energo-intensive, conștientizarea copiilor cu privire la securitatea cibernetică.

În Maramureș, ambasadorul a vizitat mocănița de la Vișeu de Sus, cu trenuri donate de Jungfraujoch. Printre primăriile vizitate s-au numărat Cluj-Napoca, Turda, Gherla (înfrățită cu Nendaz), Satu Mare, Târgu Mureș, Sighișoara. Ambasadorul a vizitat Muzeul Astra Sibiu și Colegiul Național G. Coșbuc din Cluj-Napoca, unitate cu predare în limba germană unde învață 1.500 de elevi, renovată cu ajutor elvețian.

Totem de comunitate sustenabilă, inaugurat la Salina Turda

Municipiile Cluj-Napoca și Turda au primit, din partea Ambasadei Elveției, premiul european pentru energie (EEA). Este un instrument de management care sprijină implementarea unor măsuri eficiente de politică energetică și climatică. “Elveția a sprijinit mai multe astfel de proiecte prin primele autobuze electrice din România, de la Cluj. Felicitări ambelor orașe, respectiv primarilor Emil Boc și Cristian Matei. Mulțumim Consiliului pentru Clădiri Verzi (ROGBC), care a înmânat premiile”, a subliniat ambasadorul.

Turda este a treia municipalitate din Transilvania care primește acest titlu, alături de Alba Iulia și de Cluj-Napoca, iar la nivel național, a cincea declarată drept comunitate sustenabilă, confirmând eforturile actualei administrații pentru o dezvoltare și un turism durabil. Distincția europeană de comunitate sustenabilă a fost oferită de ACER și ROGBC.

“Certificarea obținută atestă faptul că demersurile întreprinse de actuala administrație pentru a dezvolta Turda sustenabil, inteligent și competitiv sunt apreciate inclusiv peste hotare. Pentru a marca această distincție, în proximitatea Salinei a fost amplasat și un nou totem, cu un indicator adițional care atestă orașul nostru ca fiind comunitate sustenabilă.

Discuțiile purtate au fost pe marginea proiectelor prin care schimbăm modelele de mobilitate urbană la nivelul municipiului și posibilitatea unor noi proiecte verzi care ar putea fi cuprinse în Programul de Cooperare Elvețiano-Român (PCER)”, a declarat primarul din Turda.

Vor să aducă fonduri elvețiene în “capitala” Transilvaniei

Primăria Cluj-Napoca (PCN) a primit distincția ca recunoaștere pentru eforturile și investițiile realizate în oraș pentru dezvoltarea durabilă și tranziția verde. “Discuțiile s-au axat pe dimensiunea economică europeană și pe implementarea proiectelor verzi sau de mobilitate sustenabilă care s-au derulat în municipiul nostru cu finanțare din fonduri elvețiene.

Prin PCER, PCN a implementat proiecte ce vizează mobilitatea urbană (achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare), eficiența energetică (modernizarea sistemului de iluminat public stradal și din clădirile publice), reabilitarea termică a unor instituții de învățământ preuniversitar. Am adus în discuție oportunitatea de a colabora în astfel de proiecte și cooperarea în dimensiunea culturală sau academică.

Am prezentat, cu această ocazie, profilul strategic al orașului și obiectivele ambițioase pe care Clujul le urmărește prin aderarea la misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și „Acordul pentru orașele verzi”. Totodată, i-am prezentat ambasadorului câteva dintre proiectele majore ale Clujului și viziunea de oraș verde, digital, rezilient”, a spus Boc.

Întâlnire cu studenții elvețieni de la medicină

La Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, Mattli a fost primit de rectorul Anca Buzoianu, prorectorul Daniel Mureșan, Adriana Roșu – Departamentul de relații internaționale al UMF. “A fost reafirmat prestigiul de care se bucură UMF în rândul tinerilor elvețieni. Având în vedere caracterul practic al studiilor și contactul precoce cu pacientul în cadrul stagiilor, UMF reprezintă o excelentă destinație pentru tinerii dornici să devină profesioniști în domeniul sănătății.

Fiecare absolvent devine, în perspectivă, un ambasador al României în Elveția. Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru afirmarea interesului și identificarea potențialului inițierii de relații de cooperare în domeniul medicinei paliative și al inovării digitale”, consideră rectorul UMF Cluj.

În calitatea sa de președinte al grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, Mattli a apreciat caracterul intercultural al UMF, datorat existenței și activității de succes a programelor de studiu de medicină, medicină dentară și farmacie în limba franceză, în cadrul cărora se formează profesioniști din domeniul sănătății care vor activa în întreaga lume.

UTCN vrea proiecte cu companii din Elveția

La Universitatea Tehnică (UTCN), ambasadorul a fost întâmpinat de rectorul Vasile Țopa. Au fost prezentate programele de studii de licență, masterat și doctorat pe care UTCN le desfășoară, laboratoarele și centrele de cercetare, proiectele de cercetare naționale și internaționale în derulare. Rector clujean a subliniat importanța apartenenței UTCN la alianța Universitatea Europeană de Tehnologie European

În acest consorțiu se află opt instituții de învățământ superior prestigioase din Europa. “Discuțiile s-au referit la posibilitățile de colaborare ale UTCN cu universități, instituții, companii din Elveția, în cadrul unor proiecte noi educaționale și de cercetare. Vizita se înscrie în rândul acțiunilor de internaționalizare și deschidere a UTCN spre spațiul european al învățământului și cercetării”, spune rectorul instituției.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiții de peste 1,1 miliarde lei prin Programul Anghel Saligny în județul Arad

Articolul următor
Branduri agricole ale Clujului precum cireșele de la Steluța, cașul de Năsal, roșiile de la Căpuș, brânzeturile de la Cojocna vor fac pasul următor spre calitate.

Fermierii clujeni trec la nivelul superior. Produse procesate, eco și de export

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share