Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La loc comanda. UMB reia lucrările pe autostrada dintre județele Cluj și Sălaj

“UMB lucrează pe toate șantierele”, a anunțat Alin Șerbănescu, director de comunicare al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Șantierul Autostrăzii Transilvania de pe tronsonul Nădășelu – Zimbor | Foto: CNAIR

Grupul băcăuan de construcții s-a reapucat de lucru pe tronsonul dintre Nădășelu și Zimbor al Autostrăzii Transilvania (A3) după o săptămână de grevă.

“UMB lucrează pe toate șantierele”, a anunțat Alin Șerbănescu, director de comunicare al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Inițial, băcăuanii au sistat lucrul pe majoritatea dintre șantierele pe care aveau de efectuat lucrări prin contract.

Asociația Pro Infrastructură (API) a reacționat atunci, solicitând rezolvarea cererilor de majorare a sumelor alocate lucrărilor, pentru a nu bloca definitiv proiectele. “Utilajele la gard pe A3. Așa arată un șantier abandonat de constructor care a notificat CNAIR pentru rezilierea contractului.

Pe termen nedeterminat, muncitorii UMB nu sunt la lucru fiindcă birocrații au amânat intenționat suplimentarea prețului contractului care să reflecte creșterile reale de costuri cu materialele. Cerem guvernului să ia deciziile necesare, deja amânate cu lunile, înainte ca utilajele antreprenorului să fie retrase și ele”.

O săptămână de pauză pe A3

În 11 iulie, UMB Spedition, și-a trimis acasă oamenii de pe șantierul A3. Săptămâna era una de odihnă, potrivit procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi, plus sâmbetele, a motivat CNAIR. Totuși, Spedition UMB a solicitat rezilierea contractului cu statul și pentru tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului al A3, nu doar pentru traseul Nădășelu – Zimbor. Informațiile inițiale vizau, pentru zona Transilvaniei, doar tronsoanele dintre Nădășelu – Mihăiești și Zimbor ale A3.

Asocierea de constructori de pe traseul Cluj – Sălaj al A3 a solicitat CNAIR încetarea de comun acord a contractului. Reprezentantul antreprenorului, Cristinel Luca, susținea că impactul creșterii de prețuri asupra consorțiului este de fapt dublu față de suma calculată de CNAIR, caz în care proiectul nu mai este profitabil. Din asociere mai fac parte companiile Tehnostrade și Electromontaj.

Luca a menționat că aplicarea formulei de calcul din ordonanță produce un impact financiar de doar 386 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, în condițiile în care creșterile prețurilor implicate de execuția lucrărilor generează, de fapt, un impact de 698 de milioane, fără TVA. “Asta fără a mai lua în calcul și efectele inflației cu care ne confruntăm și vom continua să ne confruntăm”, arată acesta.

Reacție imediată de la București

Guvernul a emis, între timp, o decizie care permite ajustarea contractelor cu 40-50%. Ministerul Transporturilor permite suplimentarea contractelor pentru a acoperi creșterea prețurilor cu forța de muncă, materialele de construcții (bitum, ciment agregate minerale), combustibil, energie electrică, gaze, utilaje și echipamente, construcții metalice.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, de 584 km.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Proiectul Campeador City Timișoara (CCT), include 1.000 de apartamente, în nouă blocuri, spații comerciale și verzi, locuri de joacă pentru copii

Campeador ridică un ansamblu de 1.000 de apartamente la Timișoara

Articolul următor
Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting a publicat “Radiografia proiectelor Smart City din România”.

Topul național Smart City: 1. Cluj-Napoca, 2. Iași, 3. București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share