Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Kesz e gata cu renovarea Bisericii Sf. Mihail. Ce conține capsula timpului

Reabilitarea Bisericii Sf. Mihail va fi terminată în curând, potrivit companiei de construcții.
Aspect din timpul lucrărilor efectuate în interiorul lăcașului de cult | Foto: Kesz

Constructorul Kesz România se află pe ultima sută de metri cu lucrările la monumentul istoric din centrul Clujului.

Reabilitarea Bisericii Sf. Mihail va fi terminată în curând, potrivit companiei de construcții. “În luna august, ca parte a programului de deschidere a Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca, vor avea loc o serie de evenimente pe parcursul a trei zile, pentru a sfinți și a deschide publicului biserica a cărei reabilitare a fost realizată de Kesz România.

După inaugurare, în perioada 13-30 august, parohia romano-catolică va organiza o expoziție despre istoria renovării Bisericii Sf. Mihail, care va fi expusă pe Bd. Eroilor, nu departe de biserică”, a precizat conducerea Kesz România.

Capsula timpului, în formă de coronavirus

Kesz România (constructor), Refakt (restaurator), M&M Design (proiectant) și Parohia Sf. Mihail au așezat în peretele clădirii o capsulă a timpului, pentru posteritate. Tibor Kolozsi, sculptor și restaurator, arhidiaconul parohiei și proiectanții au contribuit la redactarea conținutului pentru capsula timpului.

Aceasta include detalii cheie ale Bisericii Romano-Catolice (BRC) și ale parohiei locale. Echipa de proiect au făcut o scurtă prezentare a principiilor renovării, a ceea ce s-a făcut din punct de vedere arhitectural, structural și al instalațiilor. Au fost enumerați toți cei implicați în derularea proiectului.

Echipa Kesz a adăugat o listă a echipelor, companiilor și persoanelor implicate în realizarea acestui proiect. “Capsula nu numai că ascunde în interior date interesante pentru viitor, dar are și un capac de protecție unic. Sculptorul a dat stratului exterior forma coronavirusului, simbolizând cel mai mare necaz al vremurilor noastre, pandemia”, relatează constructorii.

Vor să crească numărul de turiști

Biserica Sf. Mihail, un simbol al oraşului şi a doua ca mărime din România, a fost închisă închisă timp de mai mulți ani pentru reabilitare, lucrările fiind executate din fonduri UE. BRC a obținut o finanțare de 4,7 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Obiectivul proiectului a fost creşterea numărului mediu anual de vizitatori prin punerea în valoare a clădirii, contribuind astfel şi la creşterea competitivităţii arealului.

Prin proiect se preconiza o creştere medie de 6% a numărului anual de vizitatori. Lăcașul de cult va fi dotat cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire. Biserica Sf. Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul este înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de Ministerul Culturii în 2010.

Printre proiectele accesate de Kesz România se mai numără sediul central al Băncii Transilvania, Hexagon Offices, reabilitarea Mănăstirii Franciscanilor Gherla (Cluj), hala Hirschmann Automotive (Mureș), One Mircea Eliade, Dacia 1 (București), iar mai nou un centru balneoclimateric la Covasna.

Compania cu sediul în Cluj este un actor important în construcții din regiunea Europei Centrale și de Est și face parte din grupul ungar Kesz. Aceasta realizează de la proiectare până la execuție, de la montaj de instalații și tehnologii până la dezvoltări imobiliare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EXPO REAL Munich back on growth track

Articolul următor

Campusul școlar pentru învățământ special din Oradea gata în proporție de 75%

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share