Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Adrian Grecu și-a expus manifestul digital la Muzeul de Artă

Adrian Grecu, artist și designer cu experiență îndelungată în domeniul IT, este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Facultății de Fizică din Universitatea Babeș-Bolyai.
Adrian Grecu combină pictura cu imagini generate pe computer, obținute prin modelare 3D și rendering | Foto: Istvan Feleki

Unul dintre cei mai relevanți artiști-tehnologi din România a concretizat o expoziție de artă digitală la Cluj-Napoca.

Adrian Grecu, artist și designer cu experiență îndelungată în domeniul IT, este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, dar și al Facultății de Fizică din Universitatea Babeș-Bolyai. El combină pictura cu imagini generate pe computer, obținute prin modelare 3D, rendering și imprimare pe pânză.

Este un pionier în combinarea mediilor tradiționale cu realitatea augmentată și virtuală. Lucrările sale au câștigat premii și au fost prezentate la expoziții internaționale de la Londra, Seul, Koga, Sint Niklaas, Gliwicze, Kanagawa, Cheju, Veneția. Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) poartă numele „RetroPerspectiva – Un manifest digital”, curatorul său fiind Horea Avram.

Veteran al utilizării mediilor digitale

“Un manifest digital aduce laolaltă câteva dintre cele mai importante repere ale producției artistice ale lui Adrian Grecu. Unul dintre cei mai relevanți artiști activi în sfera noilor tehnologii din România, Grecu este un veteran al utilizării mediilor digitale și al potențialului expresiv și conceptual al acestora.

Dacă arta sa se plasează în zona fluidă și intangibilă a codurilor binare, contractul său cu lumea imediată, mai exact cu materialitatea acesteia nu a fost însă rupt niciodată.

Ceva din formația de ceramist a artistului e încă identificabilă în preocuparea lui lucidă pentru formă, în grija sa pentru textură rezolvată aproape întotdeauna la limita tangibilului, dar și în ceea ce privește căutarea detaliului și a rolului său plastic și, uneori, în păstrarea prezenței obiectuale în lucrările sale”, a remarcat Avram.

Obiecte modelate digital încă din anii ’90

El a observat că artistul a început să caute efectele vizuale ale alăturării obiectelor reale cu cele modelate digital în 3D încă de la finele anilor `90. “Chiar dacă de atunci tehnologia a evoluat enorm, iar capacitățile acesteia s-au diversificat foarte mult, identificăm la Grecu o constantă care străbate toți acești ani. Este acuratețea vizuală dublată de valențele multiple în ordine conceptuală și simbolică asociate lucrărilor sale.

Artistul reușește să demonstreze că e un excelent mânuitor al formei și semnificațiilor, indiferent de mediul de expresie artistică. Proiectul “RetroPerspectiva” nu este doar un exercițiu recuperator – deși dimensiunea retrospectivă rămâne evidentă, fiind atât de necesară în cazul unui artist matur, cu o activitate vastă – ci se vrea și reușește să fie și un manifest al modului nostru de raportare la lumea actuală.

E un discurs referitor la utopii și distopii încă prezente în mentalul colectiv. Un comentariu asupra ideii de putere, atât cea a puterii politice și a abuzurilor sale, cât și a practicilor și instrumentelor artistice de ultimă oră. Mai exact, al puterii lor de vizualizare și conceptualizare, sugerată de steagul fluturat provocator în genericul expoziției și care poartă mândru simbolul „Power”, specific instrumentarului electronic.

Ca orice manifest, această expoziție are valoare programatică. Incluzând firesc lucrări digitale anterioare, în format bidimensional, de factură grafică sau picturală, artistul speculează fertil în lucrările recente întâlnirea directă, în mișcare, dintre digital și real facilitată de utilizarea aplicațiilor de realitate augmentată.

O modalitate de vizualizare tehnologică ce se dovedește a avea nu doar un tâlc conceptual special, dar și beneficii în ordinea vizualului, căci vizează problematizarea imaginii și a reprezentării și instigă la întâlniri inedite și spectaculoase cu realitatea însăși în parametrii propuși de cele mai novatoare și mai sofisticate medii digitale.

Este o expoziție care se constituie ca un adevărat manifest al epocii în care trăim și al experienței noastre mereu extinse a acestei lumi. Una care stă tot mai mult sub semnul digitalului”, a adăugat Avram.

Simbioză artă – tehnologie – antreprenoriat

Clujenii Adrian Grecu, Mihai Anton și Ciprian Popoviciu au decis să creeze o aplicaţie care dă posibilitatea brandurilor, artiştilor şi utilizatorilor individuali să împărtăşească poveştile din spatele unei reclame, a unei piese de artă sau a unui moment din viaţă surprins într-o imagine.

Ideea a fost concepută pe baza succesului unei alte expoziţii de artă a lui Grecu, un pionier în privinţa corelării artistice a lumii reale şi a celei virtuale. Expoziţia respectivă a extins experienţa vizitatorului prin intermediul unei aplicaţii de realitate augmentată, dezvoltată de un game developer din Cluj, Mihai Anton.

Ciprian Popoviciu, antreprenor clujean stabilit în SUA, a propus extinderea acestui concept din contextul artei, în domeniul dezvoltării brandurilor. Astfel s-a născut platforma Augmented Reality for Your Discovery (ARYD). Expoziția actuală, “RetroPerspectiva”, de la MACN, poate fi vizionată până în 7 august.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

NTT Data inițiază în tainele informaticii studenții de la Litere

Articolul următor
Mai multe soluții de valorificare și de regenerare durabilă a activelor căilor ferate pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt propuse de Banca Mondială (BM).

Banca Mondială ne spune cum pot fi regenerate activele feroviare ale Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share