Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Mondială ne spune cum pot fi regenerate activele feroviare ale Clujului

Mai multe soluții de valorificare și de regenerare durabilă a activelor căilor ferate pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt propuse de Banca Mondială (BM).
Viziunea Băncii Mondiale despre Gară, Aeroport, stațiile Clujana și Baciu Triaj | Foto: ARF

Mai multe soluții de valorificare și de regenerare durabilă a activelor căilor ferate pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt propuse de către Banca Mondială (BM).

În secțiunea ghidului BM de valorificare și regenerare durabilă a activelor căilor ferate sunt analizate în detaliu oportunitățile deschise de infrastructura feroviară la nivel regional, metropolitan și urban pentru orașele a căror zonă urbană și periurbană cuprinde mai mult de 110.000 de locuitori.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a menționat că printre aceste orașe se regăsește și municipiul reședință de județ Cluj-Napoca, ale cărui dinamici de dezvoltare au fost prezentate în analiza BM.

Mai multe soluții de valorificare și de regenerare durabilă a activelor căilor ferate pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt propuse de Banca Mondială (BM).

1. Regenerarea integrată a zonei Gării

Se urmărește atingerea câtorva obiective cheie: restaurarea și extinderea clădiri Gării, integrarea unor funcțiuni mixte (birouri, spații comerciale), facilitarea transferurilor intermodale în interiorul stației și îmbunătățirea conexiunilor nemotorizate și prin transport public dinspre gară spre principalii atractori din zonă și transformarea spațiului din jurul gării în unul public.

2. Transformarea Pieței Gării – Parcului Kovari într-un spațiu public unitar

Este valorificat și terenul verde neproductiv dintre acestea aflat în proprietatea Căilor Ferate. Se poate crea un parc liniar care să deservească atât gara – ca spațiu de așteptare în aer liber, cât și comunitatea locală din cartierul Gruia. La Vest de Piața Gării există posibilități de conectare la Parcurile Feroviarilor și Armătura, iar la Est, de Parcul Etnografic R. Vuia, creând astfel o rețea interconectată de spații verzi.

3. Facilitarea conexiunilor nemotorizate peste calea ferată de-a lungul coridorului feroviar

Se face pentru integrarea funcțională a zonelor separate de calea ferată și consolidarea unor cartiere complete de 15 minute centrare în jurul noilor stații planificate în proiectul de tren metropolitan. Sunt eliminate barierele fizice din interiorul nucleului urban, se reduc disparitățile și timpii de deplasare și crește atractivitatea cartierelor din vecinătatea căii ferate.

4. Bariere verzi / fonice care să funcționeze ca spații publice liniare de-a lungul coridorului de cale ferată

Vizează valorificarea terenurilor neproductive din zona de protecția a acestuia și regândirea integrată a acestor spații împreună cu zonele de parcare și garajele individuale de table, ce se recomandă a fi demolate – adesea la marginea cartierelor. Aceste resurse de teren sunt valoroase, în special în cartierele cu densitate mare și pot deservi comunitățile locale.

5. Valorificarea terenurilor neproductive conform profilului de reconversie al zonei

Utilizează conceptul cartierului “de 15 minute”, pentru a crea zone cu funcțiuni mixte, unde sunt favorizate deplasările pietonale, centrate în jurul acestor gări secundare.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Adrian Grecu, artist și designer cu experiență îndelungată în domeniul IT, este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Facultății de Fizică din Universitatea Babeș-Bolyai.

Adrian Grecu și-a expus manifestul digital la Muzeul de Artă

Articolul următor
Transilvania Broker de Asigurare Bistrița, locul trei în clasamentul dividendelor propuse în acest an dintre companiile de pe piața reglementată a BVB, este cotată cu un randament net de 9,2%. Societatea de brokeraj a propus un dividend brut de 2 lei la o acțiune cotată la 20 de lei în 5 aprilie.

STK Emergent lansează a doua etapă de subscriere, la Bursa de la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share