Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ieșirile din Oradea înspre Arad și Satu Mare vor fi lărgite la patru benzi

Ieșirile din Municipiul Oradea pe drumurile naționale DN 79 și DN 19, înspre Arad și Satu Mare, vor fi lărgite de la două la patru benzi de circulație.

Aceste lărgiri nu fac altceva decât să fluidizeze traficul rutier și să reducă numărul accidentelor, pentru că avem probleme în ambele direcții. Vor întregi sistemul rutier, având în vedere că la ieșirea înspre Nojorid, pe DN 79, vor fi două noi drumuri, respectiv coborârea de pe Drumul Expres Arad – Oradea la Livada, plus drumul ocolitor al Nojoridului, iar la ieșirea înspre Satu Mare va fi executată centura Biharia cu cele două brațe, unul care ocolește localitatea Biharia și cel de-al doilea care leagă această zonă de localitea Paleu”, a explicat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Sens giratoriu la Aeroport

Lungimea totală a sectorului de drum național propus pentru lărgirea de la o bandă la două benzi de circulație pe sens pe DN79 este de 1,6 km, între pozițiile km 108+730 – 110+330. În zona Aeroportului Internațional Oradea va fi amenajat un sens giratoriu care va asigura accesul în perimetrul aeroportului din ambele direcții de mers, în condiții de siguranță. Valoarea estimată a investiției este de 4,2 milioane euro. Durata de proiectare va fi de 3 luni, iar durata de execuție de 6 luni.

Spre Biharia

În ceea ce privește lărgirea DN19, înspre Biharia, lungimea tronsonului propus este de 3,7 km, între pozițiile km 5+985 – km 9+731. Lărgirea la patru benzi este cuprins între ieșirea dinspre localitatea Episcopia, girația de la hypermarketul Remarkt și intrarea în localitatea Biharia, de unde va începe Centura Biharia. Valoarea estimată a lucrărilor este de 7,3 milioane euro. Durata de proiectare este de 3 luni, iar durata de execuție 8 luni.

Acest nod rutier de la Remarkt este important, pentru că tot acolo se va face joncțiunea cu prima coborâre de pe drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania. Între localitatea Santău și acest punct va fi prima coborâre de pe autostradă”, a adăugat Ilie Bolojan.

Reamintim că în acest scop, în ședința ordinară de la finalul lunii martie, Consiliul Județean Bihor a aprobat un protocol de colaborare între autoritatea județeană, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Primăria Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea (A.D.I. ZMO).

Conform acordului, Consiliul Județean Bihor va expropria suprafețele de teren necesare investiției, ADI ZMO va realiza documentația tehnică, Primăria Oradea va finanța realizarea documentației, iar CNAIR va executa efectiv lucrările.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cifra de afaceri a grupului bistrițean TeraPlast a avansat în primul semestru, fiind însă erodată de dificultățile de pe piața construcțiilor.

Afaceri mai mari cu 37% la TeraPlast. Șantierele publice "sapă" în profit

Articolul următor

VIDEO: Syngenta, tehnologie completă și complexă pentru cultura grâului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share