Protest anti-imobiliar la Cluj: Pădurea Hoia-Baciu, arie naturală protejată

Acestea au adresat o scrisoare deschisă către primarul Emil Boc, semnată de mai mulți universitari și activiști de mediu, pe subiectul unei mai bune gestionări a Pădurii Hoia - Baciu și a pășunilor, prin transformarea sa în ANP.

Organizațiile de mediu vor să includă zona Hoia - Baciu în centura verde a Clujului | Foto: Umbrela Verde

Mai multe organizații de mediu au propus transformarea Pădurii Hoia-Baciu, din  zona Cluj-Napoca, în arie naturală protejată (ANP).

Acestea au adresat o scrisoare deschisă către primarul Emil Boc, semnată de mai mulți universitari și activiști de mediu, pe subiectul unei mai bune gestionări a Pădurii Hoia – Baciu și a pășunilor, prin transformarea sa în ANP. Sprijinul promis de edil nu s-a concretizat nici în bugetul pe 2021, nici în cel pe 2022, susțin organizațiile.

“Cu șase luni în urmă ați promis alocarea a 100.000 de lei pentru un studiu privind biodiversitatea peisajului Hoia – Baciu și a pășunilor adiacente. Acest studiu îndeplinește și rolul de bază pentru planul de management cu scopul de a conserva mai bine un areal natural amenințat de dezvoltare imobiliară haotică și infrastructură.

Trebuie să facem demersuri împreună cu Consiliul Județean (CJ). În 2021, la propunerea societății civile și a consilierilor locali, ați acceptat la dezbaterile privind bugetul local un sprijin financiar pentru conservarea pădurii, plămânul verde al orașului.

Nici angajamentul din 2021, nici cel din 2022 nu au fost încă respectate. Cerem ca alocarea prevăzută în buget să fie onorată. O echipă mixtă de specialiști din universități, medii asociative, administrație, silvicultură și proprietari privați să colaboreze printr-un proces participativ de bună guvernanță pentru a transforma Hoia într-o arie naturală periurbană de peste 1.000 ha.

Ar fi un cadru natural unic în țară, care ar aduce multă bucurie clujenilor dar și celor ce vin din alte orașe sau de peste hotare atrași de magia acestei păduri. Pentru sănătatea oamenilor din oraș este vitală protejarea pădurii și a pajiștilor din jur”, se specifică în document.

Proprietari și dezvoltatori vs iubitori de mediu

12.000 de clujeni au semnat o petiție împotriva tăierilor abuzive de arbori în această pădure, dar și pentru o gestionare mai bună a pădurii. “Mii de oameni ies săptămânal în Hoia pentru a se bucura de natură. Suntem în momentul în care trebuie să alegem între interesele celor câțiva proprietari care vor profit imediat, interesele dezvoltatorilor imobiliari care visează cartiere de lux pe terenurile defrișate sau interesele, de bun simț, ale unei comunități de sute de mii de oameni. Hoia-Baciu este un peisaj în care se împletesc naturalul, funcționalitatea ecologică și valorile istorice, culturale”, consideră organizațiile.

Petiția este semnată de organizațiile Umbrela Verde, Natura Transilvaniei, Societatea Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Someș Delivery, MiniMASS, Clujul Sustenabil, Asociația Cinegetică pentru Cercetarea Habitatelor Valori Superioare, dar și de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Institutul de Cercetări Biologice, Facultatea de Biologie și Geologie, Facultatea de Studii Europene.

Constatările asocierii Umbrela Verde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version