Primul parc industrial, obiectiv major al Sălajului

El a prezentat o analiză a sumelor atrase din fonduri europene de către județele din Regiunea Nord-Vest (RNV), de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

România a ajuns, la finele lui 2021, la 100 de parcuri industriale | Foto: CTPark

Constituirea celui dintâi parc industrial va duce la atragerea de investiții serioase în Sălaj, mai ales europene, conform consilierului județean Nicolae Olar.

El a prezentat o analiză a sumelor atrase din fonduri europene de către județele din Regiunea Nord-Vest (RNV), de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Aici campion este Clujul – 6,8 miliarde de lei, urmat de Bihor – 2,2 miliarde.

“Bistrița-Năsăud este surpriza plăcută a RNV – se află pe locul trei, deși este județul de pe penultimul loc ca populație și comparabil ca suprafață cu Sălajul. Bistrițenii au accesat cei mai mulți bani din Programul Operațional Regional (POR) – 1,76 miliarde, prin 115 proiecte implementate și din Programul Operațional Infrastructură Mare – 1,38 miliarde, prin 41 de proiecte.

Prin comparatie, Sălajul care este și codașul clasamentului din RNV ca sume absolute accesate din fonduri UE, a accesat 1,1 miliarde lei prin POR și 280 milioane prin POIM (adică a atras doar 20% fața de suma din Bistrița-Năsăud).

Satu Mare se situează pe locul 4 în RNV din punctul de vedere al cuantumului fondurilor europene accesate în exercițiul 2014-2020 (0,8 miliarde lei), Maramureș, locul 5. Sălajul este deci codașul clasamentului din RNV ca sume absolute accesate din fonduri europene.

Deși, dacă ne uităm și la numărul populației (raportăm sumele accesate la numărul de locuitori) vom vedea că repartiția se schimbă. Clujul este în top la 1.080 euro / capita, Satu Mare, la 1.035 euro / capita, foarte aproape de Cluj. Bistrița-Năsăud are 1.012 euro/capita, Bihorul, 740 euro / capita, Sălajul, 680 euro / capita, iar Maramureșul are cel mai slab scor, 500 euro / capita”.

Majoritatea județelor din regiune, fără parcuri industriale

Olar atrage atenția că, deși specialiștii în domeniu laudă Bistrița-Năsăud, acesta are și puncte slabe, unul dintre ele fiind lipsa parcurilor industriale: singurul parc industrial, Bistrița Sud, realizat cu fonduri UE, nu este funcțional.

“Acest lucru se reflectă și în veniturile locuitorilor. Bistrița-Năsăud are cel mai mic venit pe cap de locuitor din RNV, de 725 euro / lună, fiind depășit de Sălaj (880 euro / lună). Maramureșul figurează fără un parc industrial și are unul dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor, de 750 euro / lună.

Lipsa sau numărul mic al parcurilor industriale din cele trei județe (Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj) sunt unul din punctele slabe și unul din factorii care fac ca sumele atrase să fie mai mici comparativ cu alte județe”, spune Olar.

Demersuri pentru Parcul Industrial Sălaj

“Un lucru e clar: datorită fondurilor europene, mulți români sunt conectați la infrastructura de apă, la cea de internet sau transport, beneficiază de o educație mai bună în școli, de asistență și tratamente medicale în spitale sau de noi calificări pe piața muncii.

Datorită banilor europeni, mulți oameni lucrează, inovează sau își încep propria afacere. Fondurile europene accesate în exercițiul 2014-2020 în județul nostru sunt puține mai ales dacă ne comparăm cu județele vecine iar lipsa parcurilor industriale în Zalău și în județ a contribuit la acest lucru.

Sunt convins însă că, în perioada următoare și pe termen lung lucrurile se vor schimba. Construirea Parcului Industrial Sălaj (pentru care Consiliul Județean a făcut primii pași concreți la sfârșitul anului trecut) și sper și a altor parcuri, va contribui la creșterea sumelor accesate din fonduri UE și la dezvoltarea Sălajului”, afirmă consilierul județean.

Exit mobile version