Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Teleki va fi redeschis. Festival de trei zile

Contractul de finanţare pentru reabilitarea şi restaurarea acestui monument istoric construit în stil baroc, ce datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, a fost semnat în noiembrie 2017, finanţarea venind prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. "Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural". Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană a fost de aproximativ 22 milioane de lei, din care 98% fonduri nerambursabile.
Reabilitarea domeniului din comuna bistrițeană Șieu a costat 4,5 milioane de euro

Domeniul Teleki, din localitatea bistrițeană Posmuș – Șieu, își va redeschide porțile după ample lucrări de reabilitare.

Festivalul ArtCast Teleki se va derula în perioada 9-11 septembrie. Evenimentul ArtCast, de pe domeniul de la Posmuș, este organizat de către Consiliul Județean (CJ), prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

“Vă invit să descoperiți frumusețea de basm a castelului prin artă, film, muzică, produse locale, degustări de vinuri, ateliere de creație, mașini de epocă, expoziții, artă culinară și diverse modalități de a petrece timpul în locul de poveste din Poarta Transilvaniei – Bistrița-Năsăud”, a anunțat șeful județului, Emil Radu Moldovan.

Concertele de la ArtCast vor fi susținute de trupele AG Weinberger, Hara și DJ Ety. Sunt programate expoziții, degustări de vin, spații de recreere, plimbare cu șareta, ateliere muzicale și de pictură, demonstrații culinare, târguri de produse artizanale și puncte gastronomice, proiecții de film, prezentări turistice.

Monumentul istoric din Posmuș a fost desemnat ca gazdă a viitoarei ediții a evenimentului Balkan International Wine Competition, de anul viitor, a anunțat Darius Pripon, vinificator al Cramei Jelna. Va fi cel mai mare eveniment cultural de vin din istoria județului și din Podgoria Lechința.

Noua aripă, proiectată de Lajos Meczner

Castelul Teleki cuprinde un pavilion de intrare, cu corpuri laterale și un corp principal. Blazonul familiei Teleki are în cadranul central capra neagră, simbol comun cu al familiei Szilagyi. Proprietatea a aparținut, în sec. XVII, lui Mihai Teleki, cancelar al Transilvaniei, clădirea fiind reconstruită în stil baroc de către urmașii Pal Teleki și Borbala Haller.

Conacul a fost afectat de un incendiu, distrus în Revoluția de la 1848, reparat apoi de Andor Teleki, în 1968, cu construirea unei noi aripi, pe baza planurilor arhitectului Lajos Meczner. Din 1945, proprietatea a fost naționalizată, devenind sediu de întreprindere agricolă de stat. Conacul era înconjurat de întinderi mari de păduri și un parc. Pădurea a fost în mare parte defrișată, dar au mai rămas mai mulți arbori seculari, inclusiv un stejar de 500 de ani.

Proiect european de 4,5 milioane de euro

Castelul este acum în proprietatea Consiliului Județean, care a început în 2019 lucrările de reabilitare a monumentului. S-au făcut lucrări de subzidire, bolțile au fost salvate, s-au găsit soluții pentru a reface acoperișul, păstrând arhitectura veche. Blazonul familiei Teleki, descoperit sub zidărie, a fost curățat și protejat. Corpurile 2 și 3 ale castelului sunt refăcute și acoperite.

Contractul de finanţare a fost semnat în 2017, banii venind prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 5, prioritatea de investiţii 5.1., conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea proiectului cu finanţare europeană a fost de 22 milioane de lei, din care 98% fonduri nerambursabile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul modernizează Drumul Bistriței

Articolul următor

Compania Continental susține în continuare învățământul profesional din Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share