Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transelectrica dezgroapă proiectul Tarnița. “Se poate face pe fonduri UE”

Compania de stat a recomandat reluarea proiectului-mamut al hidrocentralei de acumulare prin pompaj (CHEAP) de 1.000 MW de la Tarnița – Lăpuștești, idee de pe vremea lui Ceaușescu vehiculată și abandonată constant de către autorități.

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, recomandă reluarea proiectului CHEAP din județul Cluj, idee datând din regimul Nicolae Ceaușescu și declarată ca abandonată în acum doi ani de către autorități.

″Din cauza lipsei de informații cu privire la evoluția proiectului, nu a fost considerat în cadrul scenariilor care stau la baza Planului de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport perioada 2022-2031. Cu toate acestea, acumularea prin pompare este singura tehnologie matură și eficientă de stocare a energiei la scară mare la nivelul anilor 2020-2030″, se arată într-un document al Transelectrica, analizat de Profit.ro.

Patru companii din Coreea de Sud au transmis statului român, în 2021, că sunt interesate să se implice în resuscitarea proiectului. Potrivit Transelectrica, în contextul țintelor de integrare a centralelor cu surse regenerabile la până în 2030, este oportună analizarea posibilităților de realizare de astfel de CHEAP.

Chinezi, coreeni și alți investitori

Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești, cu o putere instalată de 1.000 MW, presupune o investiție de tip greenfield de 1 miliard de euro, centrala putând asuma atât rolul de compensare a producătorilor care funcționează în bandă, cât și rolul de echilibrare în sistemul energetic național, cel de al doilea fiind un rol strategic în securitatea energetică și siguranța națională, afirmă Transelectrica.

În stadiul inițial al studiilor de fezabilitate, obiectivul a fost considerat doar pentru compensarea producătorilor care funcționează în bandă. ″Indicatorii de fezabilitate erau la limită, astfel că investiția a fost succesiv amânată. Astăzi, condițiile de piață de energie s-au schimbat, participarea la piața de echilibrare poate aduce venituri suplimentare consistente unei CHEAP.

Preconizata cuplare a piețelor de echilibrare, concomitent cu creșterea parcului de producție din surse regenerabile (impredictibile) la nivel european, va conduce la un interes și mai crescut pentru energiile de echilibrare. Având în vedere costurile ridicate de realizare a unei astfel de centrale, este oportună accesarea de fonduri UE. În concluzie este necesară reluarea proiectului sau realizarea unei analize la nivel național de stabilire a locației / locațiilor optime pentru alte CHEAP”, conform Transelectrica.

Noua variantă: banii europeni

Cea mai recentă variantă a proiectului strategiei energetice naționale, pusă în dezbatere publică de ministerul de resort, nu menționează proiectul Tarnița, dar se referă la hidrocentralele cu acumulare prin pompaj. În perioada 2014-2016 au fost selectate de Hidro Tarnița trei consorții din China, dar în 2017  Guvernul a întrerupt procedura de selecție și să analizeze alte modalități de atragere de investitori, luând în calcul parteneriatul public-privat.

Hidrocentrala ar fi urmat să fie construită, în 5-7 ani, la 30 km de Cluj-Napoca, pe valea Someșului Cald. CHEAP era prevăzută să aibă patru grupuri de câte 250 MW, scopul fiind echilibrarea sistemului energetic național, în perspectiva intrării în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă și ca urmare a majorării puterii instalate în centrale eoliene și solare, cu producție intermitentă.

Proiectul a fost discutat pentru prima dată în România acum 40 de ani, când au fost efectuate cercetări pentru depistarea celui mai bun loc, ales din 20 de amplasamente din toată țara, datorită căderii foarte bune de apă și a poziționării.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Olga Melihov numită Country Head al MLP Group în România

Articolul următor

Imobiliarium - prima ediție post-pandemie la NORD Events Center By Globalworth

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share