Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

160 de milioane de euro, în granturi de câte 1,4 milioane, pentru cercetare

Sebastian Burduja promite sprijin guveramental pentru activitățile de cercetare.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, s-a întâlnit miercuri, 7 septembrie 2022, cu conducerea administrativă a Universității Oradea și cu reprezentanți ai cercetării academice din cadrul unității de învățământ superior.

Cu acest prilej, ministrul Sebastian Burduja i-a îndemnat pe universitarii prezenți la întâlnire să caute cercetători români care lucrează în străinătate și să îi aducă acasă.

„În una-două săptămâni, vom lansa cel mai important proiect care îi vizează pe cercetătorii români, de top, din diaspora. Vrem să-i readucem acasă. Vor fi alocate 160 de milioane de euro, în granturi de câte 1,4 milioane, pe trei ani, pentru finanțarea unor activități de cercetare la cel mai înalt nivel. Aceasta înseamnă circa 120 de beneficiari ai acestor granturi. Ar fi bine ca Universitatea din Oradea să înceapă deja să caute astfel de parteneri în cercetare”, a precizat ministrul Burduja.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a subliniat faptul că universitatea este interesată, în mod deosebit, de relația dintre cercetare și mediul economic. În acest sens, Parcul Științific și Tehnologic, la care se lucrează deja, în parteneriat cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, și Centrul de Transfer Tehnologic, susținut de administrația locală, sunt – așa cum a remarcat primarul Florin Birta – pionii cei mai importanți ai dezvoltării locale.

Sebastian Burduja a vizitat și șantierul viitorului incubator de afaceri din Oradea și a stat de vorbă cu pioni importanți din domeniul IT.

În campusul companiei tech Creatopy din Săldăbagiu de Munte ministrul Digitalizării a avut ocazia să viziteze cea mai mare clădire certificată ‘’low energy’’ din Europa de Est, de către Institutul de Case Pasive din Germania. Aceasta se întinde pe 2,400 mp și găzduiește două companii orădene: Creatopy și Flipsnack. Sebastian Burduja a fost întâmpinat de fondatorul și CEO-ul, Gabriel Ciordaș care i-a împărtășit ministrului situația actuală a companiilor IT și ce măsuri ar fi binevenite pentru a încuraja dezvoltarea pe piața românească.

În cadrul vizitei de miercuri, ministrul a făcut o vizită la Make IT Oradea, organizația non-profit fondată la inițiativa Primăriei Oradea și a Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, unde a primit informații despre ecosistemul local de IT și despre necesitatea consolidării comunității de start-up-uri și păstrarea companiilor o dată înființate, în România.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
FICT va cuprinde 40 de evenimente și 12 invitați speciali, din 8 țări, scriitori de renume internațional.

12 invitați speciali la Festivalul de Carte Transilvania

Articolul următor
Sesiunile de yoga, meditație, fitness și film fac un mix perfect, în acest weekend, în Iulius Parc.

Yoga, fitness și film la Iulius Parc Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share