Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nord Conforest a câștigat licitația pentru Piața Liebknecht

A fost adjudecată licitația pentru modernizarea Pieței Liebknecht și a străzilor adiacente, cu amenajarea unor legături pietonale.
Municipalitatea va începe proiectul din fonduri proprii pe care să și le recupereze din bani europeni

O investiție de 5 milioane de euro va începe în cartierul Iris, zona Pieței Liebknecht, din Cluj-Napoca.

A fost adjudecată licitația pentru modernizarea Pieței Liebknecht și a străzilor adiacente, cu amenajarea unor legături pietonale. Câștigătoare este asocierea Nord Conforest (lider) – NV Construct, ambele din județul Cluj, cu oferta financiară de 25 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată.

Nord Conforest are sediul în Gilău, fiind deținută de familia Așchilean, și a înregistrat, în 2021, afaceri de 73 de milioane de lei, cu 176 de angajați. NV Construct Cluj-Napoca este o societate cu afaceri anuale de 4,7 milioane de lei și 23 de angajați, asociații săi fiind Dan Sima, Mircea Bobar, Ioan Apostol.

A fost adjudecată licitația pentru modernizarea Pieței Liebknecht și a străzilor adiacente, cu amenajarea unor legături pietonale.

Piață devenită între timp parcare

“Perioada de depunere a contestațiilor se încheie în 14 septembrie, după care putem proceda la semnarea contractului, dacă nu vor exista contestații”, a precizat edilul clujean Emil Boc.

“Circulația auto reprezintă astăzi funcțiunea dominantă, spațiul alocat pentru autoturisme (parcate sau în mișcare) fiind predominant. Suprafețele carosabile sunt supradimensionate în raport cu necesarul de trafic, ceea ce favorizează atât deplasarea cu viteză crescută a mașinilor, cât și staționarea neregulamentară. Latura estică a Pieței Karl Liebknecht este, în realitate, o parcare, fiind complet lipsită de atractivitate ca spațiu public”, au constatat proiectanții de la Planwerk.

Principalele disfuncționalități depistate:

  • suprafețe pietonale neatractive, subdimensionate și ocupate de mașini parcate neregulamentar
  • suprafețe carosabile supradimensionate în raport cu debitele de trafic, care favorizează viteze mari de rulare și parcarea nereglementată
  • intersecții în cruce, nesemaforizate, periculoase, unde se pot produce frecvent accidente
  • lipsa infrastructurii pentru biciclete
  • arbori insuficienți, degradați sau lipsă pe unele străzi
  • caracter neatractiv și accesibilitate dificilă a spațiilor verzi (Parcul Iris, Piața Karl Liebknecht)
  • lipsa dotărilor urbane – mobilier, locuri de joacă
  • uzură fizică și morală la nivelul iluminatului public și a altor dotări

Sursa: Planwerk

Încep construcția din banii primăriei

Zona vizată este situată în centrul cartierului, pe 23.160 mp. Intervenția acoperă Piața Liebknecht și Parcul Iris, Parcul Liebknecht, străzile Războieni, Puieților, G. Asachi, S. Haret, Postăvarul, N. Românul, Iris. Modernizarea cuprinde lărgirea trotuarelor, piste de biciclete și 90 locuri de parcare, instalarea a 10 stații de încărcare autovehicule electrice și 40 stații de încărcare pentru biciclete/trotinete electrice.

Vor fi plantați noi arbori, pe lângă cei existenți, se instalează mobilier urban modern, iluminat public cu tehnologie led și apare o nouă zonă de joacă și fitness. Finanțarea este asigurată din bugetul local sau alte surse externe, conform municipalității. Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata estimată de execuție a lucrărilor, de la emiterea ordinului de începere este de 19 luni: 4 luni proiectarea și 15 luni execuția.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Patru premii a câștigat USAMV la prima sa participare la concursul și expoziția de struguri de masă de la Valea Călugărească.

Patru soiuri de struguri “made in USAMV”, premiate la Valea Călugărească

Articolul următor
Vicepreședintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, domnul Vákár István, a primit vizita unei delegaţii formate din oficiali și oameni de afaceri din provincia Ningbo.

Investitorii chinezi, interesați de alimentele și vinurile Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share