Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul de la Posmuș, inaugurat cu trei miniștri

ADI "ECODES SĂLAJ" - CAMPANIE DE INFORMARE PENTRU COLECTAREA SELECTIVĂ A DEȘEURILOR 👥 Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "ECODES Sălaj", împreună cu operatorii de salubrizare Asocierea SC Instal Ros SRL – SC Cleanman SRL şi Asocierea SC Brantner Environment SRL – SC Brantner Servicii Ecologice SRL, organizează, în cursul lunii septembrie, o serie de întâlniri cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județul Sălaj. 🚮 Acțiunile fac parte dintr-o campanie amplă de informare și conștientizare privind fluxul tehnologic al deșeurilor, respectiv importanța colectării selective și a reciclării, pentru a avea un mediu mai curat și o mai bună calitate a vieții. 🗣 Până în prezent au fost organizate trei astfel de întrevederi la care au luat parte, alături de primari și viceprimari din UAT-urile deservite de Asocierea Instal Ros SRL – SC Cleanman SRL, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, vicepreședinții Cristian-Claudiu Bîrsan și Szilágyi Róbert-István, administratorul public al județului, Marian-Paul Maghiu, și secretarul general al județului, Cosmin-Radu Vlaicu. ♻️ Întâlnirile au debutat cu vizite de lucru la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Dobrin, în cadrul cărora au fost oferite detalii privind fluxul tehnologic al deșeurilor de la colectare, transport, sortare, până la valorificare, respectiv depozitarea finală. Complementar au fost furnizate informații despre stația de tratare mecano-biologică, cea de compostare și cea de epurare. 📊 Ulterior, reprezentanții ADI "ECODES Sălaj" au prezentat rezultatele activității de colectare a deșeurilor pe fiecare UAT în parte, subliniind necesitatea formării și consolidării, în rândul cetățenilor, a deprinderilor de colectare selectivă și reciclare, în vederea creșterii cantităților de deșeuri ce pot fi valorificate. 🏫 În acest scop, ADI "ECODES Sălaj" va lansa un “proiect-pilot” în cadrul căruia operatorii de salubrizare vor distribui populației saci de culori diferite (galben, albastru, verde) destinați colectării selective, și un alt proiect, derulat în școli, pentru creșterea nivelului de informare și conștientizare a elevilor din ciclul primar cu privire la colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.
O delegație guvernamentală consistentă a fost prezentă la finalizarea lucrărilor pe fonduri europene | Foto: MIPE

Domeniul Teleki din județul Bistrița-Năsăud a marcat finalizarea lucrărilor de renovare în prezența unei numeroase delegații guvernamentale.

La ceremonie au mai luat parte viceprim-ministrul Hunor Kelemen, ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș; ministrul culturii, Lucian Romașcanu; președintele Consiliului Județean, Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan; mitropolitul Andrei Andreicuț.

“Ar fi mare păcat să nu valorificăm creaţia culturală românească, prin care putem consolida imaginea României viitorului de destinaţie culturală cu obiective şi atracţii turistice de valoare universală.

O oază de cultură și de dezvoltare a sinelui, pentru toate generațiile care îi vor trece pragul, a prins viață la Bistrița-Năsăud. Este vorba despre Castelul Teleki din Posmuș, deschis după ample reabilitări, realizate din bani europeni”, a relatat Boloș.

Proiect european de 5,2 milioane de euro

Reabilitarea din temelii a castelului s-a realizat prin Programul Operațional Regional (POR), valoarea proiectului început fiind de 5,2 milioane de euro.

“Felicit autoritățile locale din Bistrița-Năsăud pentru importanța pe care o acordă valorilor spirituale. Dovadă că au inclus mai multe proiecte pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului destinat rutelor turistice și culturale.

Cetatea Medievală Bistrița, Castelul Arcalia, Biserica Evanghelică Herina, ansamblul Bisericii Evanghelice Jelna sunt doar câteva. Pentru cine are răbdare și construiește cărămidă cu cărămidă, fără compromisuri și fără să sară etape, rezultatele vor dăinui, iar martor este timpul.

În curtea Castelului Teleki era un stejar din 1406, care a văzut mulți politicieni intrând pe poartă. Tot el știe să ne spună și după câți a rămas ceva”, a arătat Boloș.

Ce lucrări s-au executat

Castelul este în proprietatea Consiliului Județean, care a început în 2019 lucrările de reabilitare a monumentului. S-au făcut lucrări de subzidire, bolțile au fost salvate, s-au găsit soluții pentru a reface acoperișul, păstrând arhitectura veche. Blazonul familiei Teleki, descoperit sub zidărie, a fost curățat și protejat. Corpurile 2 și 3 ale castelului sunt refăcute și acoperite.

Contractul de finanţare a fost semnat în 2017, banii venind prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 5, prioritatea de investiţii 5.1., conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea proiectului cu finanţare europeană a fost de 22 milioane de lei, din care 98% fonduri nerambursabile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A început forarea piloților la pasajele din Piața Emanuil Gojdu din Oradea

Articolul următor
Administratorii Ștrandului Durgău au decis să închidă porțile obiectivului pentru 2022, până vara viitoare.

Ștrandul Durgău a avut 22.000 de clienți în sezon

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share