Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ardealul, campion la proiectele de insule ecologice

Județele Hunedoara, Alba și Brașov dispun de cele mai multe proiecte din țară în vederea construirii de insule ecologice digitalizate (IED)
Insulele inteligente sunt containere “smart” în care pot fi aruncate separat biodegradabilele, hârtia, plasticul, sticla sau metalul

Județele Hunedoara, Alba și Brașov dispun de cele mai multe proiecte din țară în vederea construirii de insule ecologice digitalizate (IED).

47 de orașe au depus deja cereri de finanțare pentru construirea de IED, prin primul program de finanțare lansat de Ministerul Mediului din fondurile PNRR. “Orașele din județul Hunedoara s-au mișcat cel mai repede, având depuse deja 6 proiecte. Harta noastră arată cum stau și celelalte regiuni la capitolul intenției de modernizare a infrastructurii de colectare selectivă.

Avem o alocare bugetară de 260 milioane de euro din care se pot instala 13.700 de insule digitalizate. Sesiunea de depuneri de proiecte va fi deschisă până la mijlocul lunii noiembrie și sper, ca autoritățile locale să se folosească de această oportunitate pentru a îmbunătăți managementul deșeurilor şi gradul de reciclare.

Finanțăm integral realizarea acestor insule. Oferim posibilitatea instalării unor IED supraterane dar şi îngropate, subterane, care funcționează foarte bine în zone de turism, în centrul orașului”, a spus ministrul Barna Tanczos.

Patru județe, fără proiecte

Acestea sunt containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deșeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul. Cele mai multe proiecte au depus orașele din Hunedoara (6), Alba (4), Brașov, Vâlcea (câte 3). Din  Transilvania și Banat, județele Satu Mare, Sibiu, Mureș și Timiș nu erau înregistrate cu niciun asemenea proiect.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat, în septembrie, la Cluj, o expoziție de IED, pe platoul dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă. În cadrul expoziției au participat companii de profil care comercializează echipamente și tehnologii inteligente în domeniul gestiunii deșeurilor.

Prin PNRR, municipalitățile sau asociațiile de dezvoltare comunitară înființate de acestea pot solicita sprijin nerambursabil pentru dezvoltarea sistemelor inteligente de colectare a deșeurilor. Printre edilii prezenți s-au numărat Dominic Fritz – Timișoara, Astrid Fodor – Sibiu, Allen Coliban – Brașov, Florin Birta – Oradea sau Cristian Matei – Turda.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ROatExpo Real | Oradea, a jewel nurturing businesses and prosperous life

Articolul următor
Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania (BT), intră pe piața imobiliară din București, alături de Evergent Investments, prin redesenarea unui megaproiect gândit de Dinu Patriciu și grupul Erste.

Evergent și Winners redesenează proiectul Smart City

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share