Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Marea adunare europeană de la Alba Iulia. Acord pentru 43 de miliarde de euro

Guvernul României și Comisia Europeană au semnat, în județul Alba, acordul de parteneriat pentru perioada 2021-2027.
Nicolae Ciucă, Elisa Ferreira și Marcel Boloș au semnat documentul care facilitează accesul României la fonduri europene consistente

Guvernul României și Comisia Europeană (CE) au semnat, în județul Alba, acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027.

„Acest acord deschide calea pentru investirea a peste 31 miliarde euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană. În aceste vremuri dificile, cu criză după criză, este mai important decât oricând să construim un fundament solid pentru viitoarele investiții.

În fapt, acest acord de parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei, către viitorul pe care vrem să-l creăm împreună, în conformitate cu obiectivele și valorile noastre comune ca europeni”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme.

Pe ce se duc fondurile primite

Pentru perioada 2021-2027, România va dispune de 43 de miliarde de euro pentru investiții care contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor, prin crearea de locuri de muncă, asigurarea de infrastructuri moderne, întreprinderi competitive, resurse umane la cel mai înalt nivel, precum și administrații publice moderne și eficiente.

Documentul strategic acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de programare 2021-2027. Acordul semnat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme, Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, a fost aprobat de CE la 25 iulie.

Acordul prevede o alocare totală de 43 miliarde euro, constituită din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune, Fondul pentru o Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, din care 31,5 miliarde alocare europeană.

Premierul: bani buni în vremuri incerte

„Suntem recunoscători pentru cooperarea solidă între Comisia Europeană și autorităţile naţionale în procesul de planificare strategică şi programare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027. În aceste vremuri incerte, răspunsul nostru la aceste crize trebuie să fie dat prin solidaritate şi investiţii orientate spre viitor.

Acordul pe care îl semnăm reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund noilor obiective ale politicilor europene, dar şi provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scena economică, geopolitică şi socială. Politica de Coeziune reprezintă principalul instrument prin care se diminuează diferenţele de dezvoltare dintre regiunile noastre şi trebuie să rămână prioritară până când disparităţile de dezvoltare vor fi corectate”, a afirmat premierul.

Toate investițiile cuprinse în politica de coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional.

Acestea cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.

Boloș: descentralizare regională, autonomia instituțiilor

„Documentul marchează pentru România câteva elemente de cotitură în dezvoltarea sa. În primul rând, descentralizarea dezvoltării regionale așteptată de primari, autorități locale și județene, dar și de milioane de oameni care vor ca viața lor să fie mai bună, deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredințate regiunilor.

Un alt element de cotitură este obținerea autonomiei financiare a marilor servicii publice, începând cu programul operațional pilot pentru sănătate, elaborat ca un program multifond. România are de acum șansa să-și securizeze finanțarea marilor servicii publice deoarece concentrăm la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, cercetării, digitalizării pentru ca fondurile europene în final să se regăsească în calitatea serviciilor publice.

Ne vom concentra pe direcționarea fondurilor europene și pentru sprijinul celor aflați în sărăcie. Multiplele crize ne-au demonstrat că trebuie să găsim soluții pentru a sprijini pe cei aflați în nevoi. România are de acum un program operațional dedicat în exclusivitate combaterii sărăciei și sprijinul celor vulnerabili”, a transmis ministrul Boloș.

Programele pe regiuni așteaptă aprobare de la Bruxelles

Separat de acord, România a transmis CE, în vară, cele 16 programe operaționale aferente Politicii de Coeziune pentru perioada 2021- 2027, dintre care Programul Operațional Asistență Tehnică a fost aprobat în august.

Celelalte programe (transport; dezvoltare durabilă; incluziune și demnitate socială; educație și ocupare; sănătate; creștere inteligentă; digitalizare și instrumente financiare; tranziție justă; plus cele 8 regionale) se află în curs de analiză și revizuire în urma observațiilor primite din partea structurilor CE. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală și aprobare a programelor până la sfârșitul anului în curs.

Apeluri de proiecte de 24 de miliarde de euro

Pentru a asigura predictibilitate beneficiarilor de fonduri europene și calitatea proiectelor depuse, MIPE și autoritățile de management au stabilit calendarul lansării pentru apelurile de proiecte. Majoritatea ghidurilor solicitantului aferente programelor finanțate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 vor fi publicate în dezbatere si apelurile de proiecte aferente acestora vor fi lansate până la sfârșitul lui 2023. Se estimează că, până la finalul anului viitor, vor fi lansate apeluri de proiecte de 24 de miliarde de euro.

În vederea execuției Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până acum sumele primite de la CE (prefinanțări, rambursări), aferente programelor finanțate din fondurile europene structurale și de investiții (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) se situează la 23,9 miliarde de euro (3,9 miliarde în 2022), 67% din alocarea UE aferentă acestor programe. Țara noastră se situează pe locul 5 față de celelalte state membre ale UE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Firmele timișene au fost prezente la Târgul de Agricultură Dublin

Articolul următor
Unul dintre cele mai dinamice și efervescente oraşe multiculturale din România, guvernat de energie creativă și cu o personalitate vibrantă - Cluj-Napoca – marcheză în acest weekend „Zilele Clujului".

Zilele Clujului aduc musicaluri celebre pe scena din Iulius Parc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share