Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Președintele RoGBC Transilvania: “Tinerii nu vor să mai muncească în construcții”

Dorin Beu, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și președintele Romania Green Building Council Transilvania, a discutat despre sustenabilitate și schimbări climatice la dezbaterea EuroUrbanism.

„Conceptul de schimbări climatice ne îndeamnă să privim un oraș sau o clădire în ansamblu, nu doar prin prisma componentei de energie. Este mult mai larg.

Înseamnă inclusiv sănătate – cum trăiesc oamenii în acele clădiri, în acele orașe, sunt mai sănătoși sau nu. Este un concept care încearcă să vadă în ansamblu care au fost efectele creșterii populației”, spune Beu.

O problemă semnalată oficialul clujean o constituie lipsa forței de muncă în domeniul construcțiilor. Cauza principală este faptul că tinerii nu se mai îndreaptă spre această zonă profesională.

Printre provocările sectorului se numără faptul că reprezintă zona cu cel mai mic grad de digitalizare și prea puține femei implicate. Există muncitori atât de slab pregătiți, încât nivelul materialelor pierdute pe șantier este undeva între 7-10%.

Propune modelul elvețian în primării

În legătură cu măsurile luate în zona formativă din România, Beu a menționat că UTCN are un program de masterat dedicat clădirilor verzi. Anul acesta a fost lansat un program nou, în limba engleză, despre instalații pentru orașe regenerative.

„Modelul care îmi place este cel elvețian. Sunt 79 de criterii după care elvețienii își evaluează orașele, stabilite de profesioniștii care lucrează în primărie.

Mergând la elvețieni în vizită, am constatat că se organizează concursuri foarte serioase în care primăriile fac alegeri pe criterii de performanță, nu de prietenie. Își aleg oameni bine pregătiți, cărora le asigură și cursuri de perfecționare”.

Dezbaterea „Sustenabilitate – lupta împotriva schimbărilor climatice” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Un asemenea parc va fi realizat în satul Stejeriș - comuna Moldovenești și aparține firmei Minerva Energy Timișoara (MET)

Minerva Energy propune un parc fotovoltaic la Stejeriș

Articolul următor
TRANSAVIA, una dintre finalistele programului BVB Made in Romania din acest an, propune o platformă de asociere pentru cele mai valoroase și sustenabile mărci românești, cu scopul creării de conținut și de noi experiențe pentru consumatori.

TRANSAVIA inițiază, alături de reputate mărci românești, programul Autentic Românesc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share