Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Someș a raportat finalizarea lucrărilor de apă-canal la Șimleu

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj a precizat că, la finele lunii septembrie, a avut loc eecepția la terminarea lucrărilor din cadrul contractului de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în oraș

Operatorul de apă și canalizare beneficiar al lucrărilor a anunțat încheierea acestora. Șimleuanii au îndoieli asupra calității execuției.

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj a precizat că a avut loc recepția la terminarea lucrărilor din contractul de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în oraș. Proiectul este derulat de CAS în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Contractul de lucrări, demarat în noiembrie 2020, a avut o valoare de 36 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Perioada de garanție a lucrărilor este de 60 de luni. Lucrările din Șimleu au vizat extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei pe 13 km – 23 de străzi, extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare pe 17 km – 26 străzi.

3 km suplimentari de rețea

“Pentru asigurarea funcționalității noilor rețele de canalizare au mai fost realizate 3 km conducte de refulare și 9 stații de pompare apă uzată. Toate noile rețelele sunt prevăzute cu SCADA în vederea integrării în sistemul de monitorizare automată existent la nivel regional.

Acest contract de lucrări, ca de altfel întregul proiect regional din cadrul POIM Cluj-Sălaj, va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de CAS, la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, precum și la reducerea costurilor prin eficientizarea operării pe noile rețele”, consideră CAS.

Majoritatea banilor vin din Europa

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020, în ansamblul lui, are o valoare totală de 1,6 miliarde de lei, fără TVA. Finanțarea investiției se face cu 92,18% fonduri publice nerambursabile, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea este asigurată astfel: 6% prin credit bancar contractat de către CAS, iar restul de 1,82% de la bugetul de stat.

Obiectivul proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populației în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari, în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman.

Șimleuanii contestă lucrările

O serie de locuitori ai orașului au contestat calitatea lucrărilor. “Nu s-a finalizat nimic. S-au băgat niste țevi în pământ, s-a betonat după și urmează noi spargeri pentru racorduri individuale. După lucrări, orașul e un dezastru și va fi în continuare”, “Mai bine ar face ceva cu canalul, să nu miroase așa urât”, “Miroase, inclusiv pe str. Ion Creangă, era un miros de canalizare insuportabil, de când cu noua canalizare de pe stradă”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO: Bogdan BoB Rădulescu va fi gazda târgului neconvențional Noaptea Companiilor. Joi, 13

Articolul următor
Premierul Nicolae Ciucă a participat la semnarea primelor nouă contracte de finanțare din Fondul de Modernizare (FM), în vederea implementării unor obiective de investiții de importanță deosebită pentru dezvoltarea sistemului energetic național (SEN).

Investiții de 424 milioane euro la Transelectrica. Ce se modernizează în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share